Villa Ekhult är Årets hus 2016

Av de tre bidrag som nominerats, har Ulricehamns kommun utsett Villa Ekhult eller fastighet Ålen 9 till vinnare av utmärkelsen Årets hus 2016. Villa Ekhult uppfördes ursprungligen 1909-1910 som ett ålderdomshem. Huset har fått ett nytt liv genom ombyggnad till nio bostadsrätter och en uthyrningslägenhet. Byggherre är familjen Gunnardo via dotterbolaget Villa Ekhult AB.

Ålen 9, 2016 års bidrag till årets husÅlen 9, Villa Ekhult, 2016 års vinnare av Årets hus

Kommitténs motivering lyder: Villa Ekhult är en jugendvilla. Utgångspunkten är det ståtliga jugendhuset med sitt monumentala höga läge. Den vackra ädelputsen med sitt glimmer, de höga spröjsade fönstren med sitt handslagna glas är tillsammans viktiga kvaliteter att ta tillvara.
Alla lägenheter har sjöutsikt, genom att huset har tillförts stora glasverandor på gavlarna som bidrar till att höja husets stil och uttryck. Det vackra trapphuset har bevarats i sin helhet och försetts med en hiss som inte har förfulat trapphusets ursprungsarkitektur.

Originalfönstren har renoverats omsorgsfullt och nya fönster har tillverkats på snickeri identiska med de befintliga. Nya balkongräcken och andra detaljer har tillverkats med de gamla som förlaga men med lagstadgade mått. Interiört har snickerier och samtliga köksinredningar platsbyggts. Samtliga golvmaterial består av breda ek tiljor och schackrutiga klinkergolv som bidrar till den tidstypiska genuina interiören.

Stort arbete har krävts för att dölja de tekniska installationer som är nödvändiga för dagens bostadsfunktioner. Ett nytt ventilationssystem med värmeåtervinning har kraftigt minskat energiförbrukningen.

– Det känns fantastiskt roligt att bli uppmärksammad då man tar hand om det gamla och skapar något nytt. Speciellt med tanke på att renoveringen var en utmaning från början till slut och krävde det lilla extra av alla inblandade hantverkare. Vi ville ju totalrenovera, men bevara husets karaktär och det tycker jag vi har lyckats med, säger Martin Gunnardo, byggherre.

En mångårig tradition 

Sedan 1994 utser Ulricehamns kommun varje år Årets hus för att uppmärksamma och uppmuntra god bebyggelse. Kommittén består av miljö- och byggnämndens ordförande, kultur- och fritidschefen och kommunstyrelsens ordförande. Stadsarkitekten deltar som sakkunnig.

Prisutdelning

Prisutdelning äger rum den 5 april klockan 10.30 vid Villa Ekhult. Medlemmar i kommittén kommer medverka och priset delas ut av Mattias Josefsson, kommunstyrelsens ordförande.


Publicerat av Ulrika Emtervall den 30 mars 2017, senast ändrad den 30 mars 2017