Stig Erikssons kiosk i Tvärred – Ett levande kulturarv

Ett levande lokalt kulturarv går förlorat om fyra veckor då Stig Eriksson, 79 år, stänger sin kiosk i Folkesred, Tvärred. Sedan 1954 har han arbetat i kiosken och han var även med och byggde den på 1950-talet.

Stig Eriksson, innehavare av kiosken i Tvärred. Foto: Lisa MårtenssonStig Eriksson, innehavare av kiosken i Tvärred. Foto: Lisa Mårtensson

Stig är blind, vilket man inte kan tro när man träffar honom. Att han har koll på sakerna han säljer märkte vi då vi var där och handlade en söndag kväll 20 augusti 2017. Han langade fram glass och choklad av olika smaker och sorter, bjöd på färska mjuka vingummin och samtalade belevat och väldigt trevligt med mig, min pappa som var på besök från Uppsala och med min dotter.

Stig berättade om kioskens historia och sitt arbete där, att familjen haft en syfabrik och att hans bror som gick bort 1991 tidigare hade varit delaktig i arbetet med kiosken. Efter en stund fick Stig ytterligare en kund. Vi stannade och åt våra glassar innan vi for vidare på vår ”road trip” runt Åsunden.

/ Lisa Mårtensson, kultursekreterare på Kultur och fritid Ulricehamns kommun.


Publicerat av Sofia Carlenberg den 21 augusti 2017, senast ändrad den 21 augusti 2017