Från snickare till bygglovshandläggare

Sedan några månader tillbaka sitter Dennis Pettersson vid en dator i Stadshuset i Ulricehamn. Här gör han tolkningar av plan-och bygglagen för att sedan ge godkänt eller avslag på din bygglovsansökan. Kontrasterna mellan jobbet som bygglovshandläggare och det tidigare arbetet som snickare är ganska stora.

Dennis Pettersson, bygglovshandläggareDennis Pettersson, bygglovshandläggare

— Som snickare byggde jag lägenheter och allt gick på rutin. Som bygglovshandläggare är det ena ärendet inte det andra likt och det är just det som gör jobbet så roligt, säger Dennis Pettersson.
— Jag hjälper folk med deras bygglovsärenden samtidigt som jag själv får använda huvudet, fortsätter han.

Efter några år som snickare började Dennis Pettersson fundera på att göra något annat. Valet föll på en utbildning till bygglovshandläggare på en yrkeshögskola i Partille.
— Jag kände att jag ville plugga men ville samtidigt läsa något som var relaterat till mitt tidigare jobb. En kompis till mig hade gått utbildningen och rekommenderade den.

Redan efter några månader fick han jobbet på Ulricehamns kommun och nu pluggar han parallellt med jobbet.
-Jag tycker att det går bra, jag lär mig mycket i arbetet som underlättar i skolan.

Hur kan en arbetsdag se ut?
-Det blir en hel del telefonsamtal, vi har telefontid tre dagar i veckan då kommuninvånare kan ringa in. Sedan handlar det om att granska ärenden, skriva beslut och begära in kompletteringar. Just nu sitter jag ganska mycket vid datorn men ibland får jag dra på mig varseljackan och åka ut och kika på plats.

Vad är det mest utmanande med jobbet?
— Att hitta rätt paragrafer och motiveringar till beslut. Det svåraste är att ge avslag. Allt handlar ju om tolkningar av plan- och bygglagen. Men man lär sig och det viktiga är att kunna motivera varför man gjort en viss tolkning.

Hur är det att arbeta i Ulricehamns kommun?
— Än så länge är det bra. Jag har bra kollegor och ganska nära till jobbet.

Dennis Pettersson, bygglovshandläggare

Dennis Pettersson, bygglovshandläggare

Sju snabba:
Namn: Dennis Pettersson
Jobbar: Som bygglovshandläggare i Ulricehamns kommun
Ålder: 25 år
Bor: i Vegby
Familj: Fru, två katter och en hund.
Läser: Fantasyböcker och deckare.
Äter: Mat. All mat! Men hamburgare om jag måste välja. Och pasta!


Publicerat av Rebecca Berndes den 10 oktober 2017, senast ändrad den 13 oktober 2017 av