Vill du jobba i valet 2018? Vi söker röstmottagare

Är du intresserad av att arbeta som röstmottagare i valet nästa år? Det borde du vara. Som röstmottagare får du nämligen jobba med något av det viktigaste vi har i vårt samhälle; demokrati.

Person som håller i ett valkuvert

Det är röstmottagarna som har hand om både förtidsröstning och röstning under valdagen. Röstmottagare rekryteras av kommunens valnämnd och genomgår en obligatorisk utbildning på cirka två timmar. Röstmottagares arbetsuppgifter är framför allt att:

  • Upprätthålla god ordning i vallokal/röstningslokal
  • Guida och hjälpa väljare i hur röstningen går till
  • Kontrollera rösträtt (identifiering och kontroll mot röstlängd)
  • Ta emot röster och lägga dem i valurnan
  • Granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning

Förutom att få värdefull erfarenhet av hur valsystemet fungerar, får du som röstmottagare även ett bra arvode. Röstmottagare som jobbar under valdagen får ett skattepliktigt arvode på 2300 kr. De röstmottagare som är valdistriktsordförande får 4000 kr, vice ordförande får 3500 kr och reserver får 500 kr. Det behövs även röstmottagare till förtidsröstningen, som pågår under 18 dagar före valdagen och även under valdagen. Röstmottagare som arbetar med förtidsröstning ersätts med ett arvode på 195 kr per timme.

För att arbeta som röstmottagare i Ulricehamns kommun krävs det att du har fyllt 18 år.

Ju tidigare du anmäler intresse om att jobba som röstmottagare, desto större chans har du att bli erbjuden en plats. Om du jobbade som röstmottagare i det senaste valet (2014) kommer du att bli tillfrågade om att jobba i valet 2018 och behöver därför inte göra en intresseanmälan.

Här anmäler du intresse för att jobba som röstmottagare i valet 2018:

Länk intresseanmälan


Publicerat av Elin Johansson den 10 november 2017, senast ändrad den 10 november 2017