Stadsarkitekten har bytt Oslo mot Ulricehamn

Sedan i måndags är Höjdgatan 3 i Ulricehamn Lars Stokkas arbetsplats. Ett tips från brorsan om en ledig tjänst som stadsarkitekt i Ulricehamns kommun fick Lars att äntligen ta klivet och flytta hem till barndomsstaden Borås igen. Sedan 1987 har han med undantag av några få år på planeheten i Karlstads kommun, varit bofast och arbetat som arkitekt i Oslo.

Ulricehamns kommuns stadsarkitekt Lars StokkaUlricehamns kommuns nya stadsarkitekt Lars Stokka på kontoret på Höjdgatan.

– Jag sökte faktiskt tjänsten som stadsarkitekt här i Ulricehamn när jag var nyexaminerad för många år sedan, men fick den inte. Nu känns det kul att få komma hit med mer erfarenhet i bagaget, säger Lars.

Han har minst sagt en hel del spännande att dela med sig av. Förutom att vara mycket delaktig i utbyggnaden av Gardemoens flygplats, har han varit med om flera större arkitekttävlingar. I tillägg har Lars också upplevt ett och ett halvt år som projektledare för bygget av en stor idrottsarena, Arctic Arena i Murmansk, Ryssland. Under sitt yrkesliv har Lars till största delen arbetat på privata arkitektkontor. Nu senast som kontorschef och produktionsansvarig på ett av Skandinaviens största arkitektföretag. När Lars nu slutade sin tjänst hade han byggt upp ett Oslokontor med 30-talet anställda.

Vill arbeta mer kreativt

– Mycket av min arbetsdag handlade om att få in arkitektjobb och hantera personalfrågor så nu ser jag fram mot att arbeta mer kreativt och vara delaktig i helheten och utveckla Ulricehamn. Staden har sådan potential då många gamla byggnader är bevarade. Sedan ligger den vid vattnet precis som Oslo och det gillar jag, säger Lars.

Det är tredje dagen på den nya tjänsten, men Lars har redan hunnit sätta sig hjälpligt in i tävlingen Årets hus och har lite utvecklingsförslag för kommande år. Markanvisningstävlingen i Stadsskogen har drivits av Lars föregångare, Hans-Göran Utstrand som nu gått i pension och detta ska Lars avsluta i Hans anda. Utmaningen med att få smidiga trafikflöden kring rondellerna vid OKQ8 har Lars redan antagit och ska skissa på. Att det planeras ett nytt stadsbibliotek i stan är också spännande för en stadsarkitekt.

– Ja, det kommer jag att vara involverad i. För mig är det också viktigt att utnyttja ytorna runt omkring byggnaderna i stan på ett bra sätt. Jag har arbetat mycket med landskapsarkitekter och vet av erfarenhet att helheten blir mycket bättre om de är med från början.

Lars har också planer på att involvera elever i skolan, både i utvecklingen av deras egna lärmiljöer liksom kommunen i stort.

Delaktighet och engagemang

– Jag tror mycket på delaktighet och att många bra idéer kan födas på det sättet. På samma sätt vill jag efterfrågas i olika projekt nu när jag är på plats och vill att min kompetens och kreativitet utnyttjas som den bör.


Publicerat av Ulrika Emtervall den 11 januari 2018, senast ändrad den 11 januari 2018