En veteran går i pension

Alva Udd var 18 år när hon började jobba som skolmålsbiträde i Hökerum. Det är nu 46,5 år sedan och efter lång och trogen tjänst är hon nu redo att gå i pension.

Alva Udd är redo att gå i pension efter 46,5 år i kommunen.

-Det känns skönt efter alla dessa år, men jag kommer att sakna arbetskamraterna, säger hon när hon tar emot i receptionen på Höjdgatan.

Här har hon jobbat som assistent i drygt tio år, men hon började alltså sin kommunala bana inom kosten.
-Ja, jag har jobbat i matbespisning större delen av mitt liv, först på Hökerums skola, sedan på Hökerumsgården och sedan på Hökerums skola igen.

När Alva Udd började jobba 1971 var det Hökerums kommun som stod som arbetsgivare, tre år senare skedde kommunsammanslagningen och hon fick då Ulricehamns kommun som arbetsgivare.
– Sammanslagningen var en stor händelse, för egen del var den största förändringen att jag bytte chef. Istället för skolans rektor fick jag en kostchef som satt i stan. Det innebar att vi inte träffades lika ofta, men det förde med sig trevliga utvecklingsdagar, säger Alva Udd.

En annan händelse som Alva tydligt minns var när Hökerums skola skulle renoveras och byggas till.
– Skolan hann bli klar under sommarlovet men inte matsalen och köket. Så barnen fick ta mat i korridoren och äta i två klassrum. Sedan fick jag ta med disken hem till mig, säger hon.
Under en termin diskade alltså Alva Udd skolbarnens disk för hand hemma hos sig. Hon skakar leende på huvudet åt minnet.
– Så skulle det ju aldrig gå till idag, säger hon.

På frågan vad hon minns som det roligaste svarar hon att det var när de fick en 20-veckors utbildning i Borås.
-Det var en kockerskeutbildning och det var ett roligt avbrott i vardagen, säger hon.

Vad ska du fylla dina dagar med när du går i pension?
-Ja, Jag har ju hus och trädgård och sedan är jag väldigt intresserad av handarbete. Det finns alltid att plocka med, avslutar hon med ett leende.


Publicerat av Rebecca Berndes den 28 februari 2018, senast ändrad den 28 februari 2018