Fyra nominerade till Årets hus 2018

Nu är nomineringarna klara för årets hus i Ulricehamns kommun. Priset delas ut för att uppmärksamma och uppmuntra god bebyggelse och har delats ut årligen sedan det instiftades 1994. Priset ska tilldelas den byggherre som under det gånga året visat prov på gott byggnadsskick, stilkänsla, hållbart byggande, miljöanpassning och/eller kulturhistorisk hänsyn. Både enskilda personer, företag, organisationer har haft möjlighet att nominera byggnader. I augusti meddelas vinnaren.

Hus på storgatanIllustration: Hans-Göran Utstrand

 

Följande nomineringar har kommit in för 2018:

 

Bostadsrättsföreningen Trasten

Bostadsrättsföreningen Trasten 1 består av fyra huskroppar med totalt 87 lägenheter. Byggnaden är från 1969-1970 och belägen vid Nygatan 10-12 samt Lärkgatan 1-3. Byggnaden har fått nytt tak, nya större inglasade balkonger, gavlar har isolerats och väggskivor har monterats. Huskropparna har målats om i de kulörer som husen målades i vid uppförandet.

Ägare och byggherre: Brf. Trasten 1

 

Gullvivan 5

Byggnaden är ett trähus från början av 1900-talet, som grundligt har restaurerats både in- och utvändigt. Ägarna har återställt sin sekelskiftesvilla från mexitegel till mer tidstypisk träpanel. Träpanelen är monterad utanpå mexiteglet. Ägarna är Emma och Fredrik Wigestål, byggnaden ligger i Sanatorievägen 29.

Byggherre: Emma och Fredrik Wigestål.

 

Rönnen 25

Byggnaden är ett trähus från början av 1900-talet, som grundligt har restaurerats bade in- och utvändigt. Ägarna har mycket medvetet strävat efter att bevara ursprunget. Ägarna är Johann Näslund och Mette Lilius, byggnaden ligger i Grönahögsvägen 14.

Byggherre: Johann Näslund och Mette Lilius

 

Väby 1:46

Byggnaden är ett nybyggt trähus från 2018. Ägarna har strävat efter att få byggnaden att passa in i miljön på landsbygden. Ägarna är Anton Brandt, byggnaden ligger i Väby (del av Västergården) i Hökerum.

Byggherre: Anton Brandt

 


Publicerat av Ulrika Emtervall den 25 april 2018, senast ändrad den 4 juli 2019 av Anette Westerlund