Nomineringar till Årets hus 2017

Då var det dags att kora vinnaren av Årets hus i Ulricehamns kommun. Priset ska tilldelas den byggherre som under det gånga året visat prov på gott byggnadsskick, stilkänsla, hållbart byggande, miljöanpassning och/eller kulturhistorisk hänsyn. Både enskilda personer, företag, organisationer har haft möjlighet att nominera byggnader. Fem nomineringar har kommit in till 2017 års Årets hus. Vinnaren kommer att presenteras fredagen den 11 maj.

Hus på storgatanIllustration: Hans-Göran Utstrand

Verktyget 6

Byggnaden på fastigheten Verktyget 6

Verktyget 6

Byggnaden är en kontors- och industrifastighet som stod klar hösten 2017 och ligger på Maskinvägen 6. I bygggnaden bedriver ByggTeamet AB sin verksamhet, samt hyr ut lokaler till annan verksamhet. Byggnaden visar prov på en klassisk tidlös stilkänsla med viss modern touch, både invändigt och utvändigt.
Byggherre: Stefan Nyman och Fredrik Thor

Siken 6

Huset på fastigheten Siken 6

Siken 6

Huset byggdes 1924 och har sedan dess renoverats mycket sparsamt. Sedan nya ägaren tog över 2015 har huset totalrenoverats och två tillbyggnder , en på vardera gavel har lagts till. Planlösningen har anpassats för att återspegla husets nyvunna prominens. Fasaddekorationer och färgen på putsen är efterskapad efter den ursprungliga. Det är en ambitiös renovering där inget har lämnats åt slumpen.
Byggherre: Marie Eklund

Sanatorieskogen 1:8

Huset på fastigheten Sanatorieskogen 1:8

Sanatorieskogen 1:8

Smakfullt genomförd ombyggnation och renovering av en vattenreservoar som var i drift 1910-1950. Sedan dess har byggnaden i princip stått orörd under flera decennier. Byggnaden är klassat som kulturhistoriskt minne. Nuvarande ägare köpte byggnaden och har fått tillåtelse att förvandla reservoaren om de såg till att den också bevarades. Ytterväggarna är bevarade, men huset har bland annat fått ett nytillverkat glastak. Tusentals arbetstimmar senare används den nu som fest- och evenemangslokal.
Byggherre: Familjen Andersson, med Sanatarieskogen Event & Trading AB.

Grankotten 5

Huset på fastigheten Grankotten 5

Grankotten 5

Bostadshuset är uppfört i en futuristisk och modern stil med stora fönsterpartier, som ger huset ett unikt utseende och fyller det med ljus . Materialen som är använda andas nytänk och hållbarhet. Takhöjden i vardagsrummet ger en känsla av rymd. Huset är byggt enligt passivhusstandard.
Byggherre: Lennart Standoft

Höghult 1

Byggnaden på fastigheten Höghult 1

Höghult 1

När ägaren av fastigheten Bogesunds El & Tele, förvärvade den år 2000 hade det huserat en närbutik och mycket lite ändrades när den nya verksamheten drog igång. Under 2017 skapades mer ändamålsenliga lokaler. Då uppfördes en ny enplansbyggnad med vindsvåning och en stomme av trä och stål. Sedan har den fiber-cementskivor som fasadbeklädnad och med bandtäckt takplåt. Ambitionen var att skapa en fastighet som är modern och med kvalité och med bestående materialval. I tanken fanns också att få byggnaden till att bli en bra övergång från hyresfastigheterna i söder till villaområdet i norr.
Byggherre: Joakim Lundberg, Bogesunds El & Tele

 

Läs mer på riktlinjerna för Årets hus .


Publicerat av Ulrika Emtervall den 25 april 2018, senast ändrad den 26 april 2018