Ulricehamn – en superkommun

När tidningen Dagens Samhälle presenterar resultatet i tävlingen ”Årets superkommuner” hamnar Ulricehamns kommun på plats 11 bland de 108 kommuner som återfinns i gruppen ”Städer och stadsnära kommuner”. Starkast är kommunen vad gäller ekonomin, där är Ulricehamn placerad i landets toppskikt.

Stadsvy över Ulricehamn och Åsunden

I Kommunbarometern rangordnas kommuner utifrån färsk officiell statistik och utifrån hur kommunen har utvecklats över tid. Totalt hamnar Ulricehamns kommun på en 34:e plats av 290 kommuner. Då har man jämfört 75 olika variabler och tittat på 11 ämneskategorier såsom till exempel arbetsmarknad, ekonomi, skola, vård och omsorg och demografi.

Kommunbarometern delar också in kommunerna i tre grupper för lite skarpare jämförelser. Ulricehamn hamnar här tillsammans med 107 andra kommuner i gruppen ”städer och stadsnära kommuner”. Här rankas Ulricehamn på plats 11.

I kategorin ”ekonomi”, hamnar Ulricehamn på femte plats bland alla kommuner. Tittar man på gruppen städer och stadsnära kommuner, toppar Ulricehamn listan.

– Jag är jätteglad, det är en bekräftelse på att vårt arbete och engagemang för kommunens bästa börjar få genomslag. Det syns nu och blir nationellt uppmärksammat, säger Håkan Sandahl kommunchef i Ulricehamn.

I ekonomikategorin har man bland annat tittat på hur hållbar kommunens ekonomi är utifrån soliditet, resultat och skattesats. Även i kategorin ”attraktivitet”, som avspeglar inflyttningen i kommunen i relation till utflyttningen, hamnar kommunen högt.

– Jag ser i vårt resultat i undersökningen att vi är en attraktiv kommun och vi fortsätter att rusta för en ökad befolkning och vi gör det från en väldigt god ekonomisk grund. Vilket vi visste sedan tidigare, redan i höstas konstaterade Dagens industri att vi var Sveriges näst starkaste kommun när det gäller finansiell stabilitet, säger kommunchef Håkan Sandahl.

I ämneskategorierna ”barnomsorg” , ”skola” och ”vård och omsorg”, rankas Ulricehamn bland kommunerna i landets övre tredjedel. Enbart skolan värderas här utifrån ett trettiotal olika kvalitetsmått.


Publicerat av Rebecca Berndes den 18 maj 2018, senast ändrad den 18 maj 2018 av