Lassalyckans banor är nu redo för världscup!

Lassalyckans banor för längdskidor har under dagarna inspekterats av FIS och nu fått klartecken att certifiering kommer att ges. Idag presenterade kommunen tillsammans med FIS och arrangören de goda nyheterna på en pressträff.

En av de tre publiktunnlarna längs världscupsspåret på LassalyckanEn av de tre publiktunnlarna längs världscupsspåret på Lassalyckan

Kommunens fritidsenhet med Lena Molander och Stefan Karlsson i spetsen, har i samförstånd med FIS och arrangören av världscupen, Ulricehamn Ski Event AB, det senaste halvåret arbetat med utveckling av banorna. Arbetet har utförts av Ulricehamns Energi AB.

Projektet

Tre nya publiktunnlar har placerats ut för bättre flöden där publiken inte behöver korsa skidspåren. Markarbeten har utförts vid det nya partiet Väggen som ger banan ytterligare en utslagsgivande utförslöpa och tuff uppförsbacke. Väggen är 700 meter av befintligt spår som nu har beretts för världscupsspår. En del av nedre Ryckåsen har planats ut och en ny spårsträcka på 100 meter vid stadion har tillkommit för avkortning av 2017 års bana då nya Väggen annars gör banorna för långa. Konstsnösystemet har byggt ut så att det går att skapa konstsnö längs hela världscupsspåret.

Projektet har följt den lagda budgeten på 6,6 miljoner (där kommunen står för 5,5 miljoner kronor och Ulricehamns Ski Event AB stått för 1,1 miljoner kronor) och även tidsplanen har följts så när som på några veckor.

Världscupsbanan på Lassalyckan inför 2019.

Världscupsbanan på Lassalyckan inför 2019. Gröna ringar = publiktunnlar. Röda ringar = Områden för markarbeten och snösystem

Mervärden för Ulricehamns kommun

Det är svårt att räkna på vad en satsning som denna ger tillbaka till Ulricehamns kommun i reda siffror. Vad man ser är att världscupen i skidor 2017 och tidigare satsningar på Lassalyckan har satt Ulricehamn på kartan och ökat kommunens marknadsvärde och attraktivitet för inflyttning. Förra vintern visades ett ökat intresse för att komma hit och åka skidor. På samma sätt upplevs ett ökat intresse att komma och cykla mountainbike  och röra sig i världscupsspåren även utanför vintertid.

Ulricehamns kommuns fritidsenhet får många förfrågningar från andra kommuner som sneglar på Ulricehamns kommuns satsningar. Med stora möjligheter till många olika aktiviteter i samma område visas stort intresse till att förlägga träningsläger i Ulricehamn. Ett exempel på detta är att utvecklingslandslaget i skidor var här för någon månad sedan. Det viktigaste av allt är också att Lassalyckan inspirerar till mer skidåkning och rekreation bland både barn och vuxna.

 


Publicerat av Ulrika Emtervall den 12 oktober 2018, senast ändrad den 12 oktober 2018