En vecka med fokus på psykisk hälsa

Den 25 februari till 3 mars sätter Ulricehamns kommun fokus på den psykiska hälsan. För första gången arrangeras en temavecka på ämnet.

– Vi vill synliggöra psykisk ohälsa, öka kunskap och möjliggöra samtal om svåra saker. Ibland är det svårt att veta vad det finns för stöd och hjälp att få och under denna vecka har verksamheter getts möjlighet att ge information och visa upp vad de kan erbjuda. Samtidigt är det viktigt att få veta hur man kan förebygga psykisk ohälsa och att få tips på hur man kan hitta vägar till egen återhämtning, säger Maria Hagiwara, anhörigkonsulent och samordnare för veckan.

Intresserade kommuninvånare kan välja bland en mängd olika aktiviteter med allt från föreläsningar till pysselkvällar och tematräffar. Onsdag den 27 februari besöker Georgios Karpathakis Folkets Hus med sin populära föreläsning Underbara ADHD. Georgios berättar öppet och ärligt om en havererad skolgång, utanförskap, substansmissbruk, polisanmälningar, en fängelsedom, flera självmordsförsök och familjens livsviktiga stöd. Men också hur livet tog en ny vändning när han äntligen fick rätt stöd och hjälp, i form av en fastställd adhd-diagnos.

– Jag hoppas att temaveckan ska inspirera kommuninvånarna att tänka till kring psykisk hälsa, både vad man kan göra när någon är sjuk men också vad vi alla kan göra för att förebygga. Ingen ska behöva känna sig ensam och man ska veta att det finns hjälp att få, både för den som är sjuk och för den som står bredvid, säger Maria.

Hela veckans program finns på www.ulricehamn.se/temaveckapsykiskhalsa

 


Publicerat av Gabriela Velasquez den 21 februari 2019, senast ändrad den 21 februari 2019 av