Var förberedd om krisen kommer

Det oväntade kan komma att drabba oss alla. Vi vet inte när, men någon gång drar den värsta stormen på 100 eller 500 år in. Eller drabbas vi av ett terrorattentat som slår ut stora delar av elnätet. Eller någonting helt annat. Har du koll på vad du skulle göra om din vardag vändes upp och ner?

Den 6-12 maj är det Krisberedskapsveckan, en vecka som sätter fokus på människors beredskap inför samhällskriser. Du kan läsa mer om krisberedskapsveckan hos myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Det finns mycket som kan hända. Till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter. Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. El kan slås ut av allt ovanstående. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

  • Värmen försvinner.
  • Det blir svårt att laga och förvara mat.
  • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.
  • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
  • Det går inte att tanka.
  • Betalkort och bankomater fungerar inte.
  • Mobilnät och internet fungerar inte.
  • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
  • Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

Planera din hemberedskap!

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha en hemberedskap. Hemberedskap innebär att du behöver kunna tillgodose dina grundläggande behov som vatten, mat och värme när samhällets service och tjänster inte fungerar som vanligt. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter vid en kris. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. Här finns flera tips om vad du kan göra för att vara beredd om krisen kommer.

Mer information om hemberedskap


Publicerat av Ulricehamns kommun den 6 maj 2019, senast ändrad den 13 november 2019