Ungdomar får feriearbeta i sommar

Tack vare gemensamma krafter och lite kreativitet har kommunen löst feriearbete till de 80 ungdomar som stod utan när kommunen på grund av corona inte längre kunde ta emot dem inom sin omsorgs- eller fritidshemsverksamhet.

Närbild på händer med vita trädgårdshandsklar som planterar en växt i jorden

Det innebär att totalt 130 ungdomar kommer att ha tre veckors feriearbete i sommar. Arbetsplatserna och uppgifterna varierar och finns inom olika kommunala verksamheter, Näringsliv Ulricehamn, Stubo, idrottsföreningar, hembygdsföreningar och Svenska kyrkan.

– Vi är så glada att detta har löst sig och att våra ungdomar får några veckors sysselsättning, precis som det var tänkt från början, säger Inger Knutsson, samordnare för feriearbete i kommunen.

Alla ungdomar är kontaktade med ett erbjudande, och de allra flesta har tackat ja och varit mycket positiva till sina nya platser. Inger väntar fortfarande på besked från några få.

– Om någon tackar nej så erbjuder vi den platsen till andra ungdomar som från början inte fått någon ferieplats, säger Inger Knutsson.

Lena Moritz, chef för kommunens kultur och fritidsverksamhet som har varit drivande i att hitta nya ferieplatser är väldigt nöjd.

– Det är viktigt för ungdomar att få en chans till arbetslivserfarenhet. Sommaren som kommer är osäker vad gäller resor, hur vi kan umgås och träffas. Då blir det extra viktigt att ha något att göra, säger Lena Moritz.

Hon lyfter fram det positiva i att flera föreningar har nappat på erbjudandet att ta emot ungdomar.

– På så sätt får de extra hjälp med saker som de annars troligtvis inte skulle ha hunnit med. Detta är bra både för ungdomar och för föreningslivet, och i förlängningen också för kommunen.

Exempel på några av många feriearbeten i sommar

Vaktmästeriarbeten i kyrkor och idrottsföreningar, hjälpa till i skolkök, inventering av kommunens kulturföremål, skräpplockning, trädgårdsarbete etc.

För mer information

Kristina Rosenberg
Verksamhetschef individ och familjeomsorg
kristina.rosenberg@ulricehamn.se
0321-59 56 25

Publicerat av Ulrika Emtervall den 25 maj 2020, senast ändrad den 25 maj 2020

Kontakt