Nomineringarna till Årets hus 2020 är nu klara

Nu är nomineringstiden för Årets hus 2020 ute. I år finns en-och flerbostadshus, företagsfastigheter och en vagnsbod bland de nominerade. Priset ska tilldelas den byggherre som under det gångna året mest framgångsrikt visat prov på gott byggnadsskick, stilkänsla, hållbart byggande, miljöanpassning och/eller kulturhistorisk hänsyn vid uppförande, ombyggnad, tillbyggnad, restaurering eller renovering i Ulricehamns kommun.

Vasared 1:15

Bild på en röd enbostadshus i en våning

Ägare och byggherre: Else-Marie och Per-Arne Mattsson
Ett rivningsfärdigt ödehus ersattes av en 1-plansvilla avsett för ett blivande pensionärspar, som sökte ett lantligt boende.
Fastigheten är ett hus som till stora delar är byggt av trä och andra förnyelsebara material. I väggar och bjälklag finns cellulosaisolering. Hela husets fasad inklusive detaljer är målade med Falu rödfärg, vilket är ett bra val av färg ur miljösynpunkt.
Den avskalade konstruktionen med gemensam profil på tak och garage, uppnås en tilltalande design tack var vinterträdgården som binder samman garage och bostadshus. Huset är även designat för att smälta väl in i den lantliga omgivningen.
Klart från början var att huset skulle vara energipositivt. Taket mot sydväst är helt täckt med solpaneler, därför är det fritt från genomgångar för ventilation mm. Systemet producerar idag ca. 2000 kWh mer än förbrukningen från hus och el-bil och är dimensionerat för att kunna försörja ytterligare en el-bil.
Den 50 m2 stora vinterträdgården mellan hus och garage ger även möjlighet till växthusodling för husbehov.
Eken som tidigare stod på den plats där garaget är byggt, får nu tjänstgöra som golv och dörrar i vinterträdgården.

Adjunkten 7

Bild på svart flerbostadshus med en vit skåpbil framför

Ägare och byggherre: Sune Mordenfeld
När vi planerade ombyggnaden av fastigheten från industrifastighet till bostadsfastighet lade vi ner mycket arbete på att kunna bevara industrikänslan, den historiska känslan och att fastigheten samtidigt skulle smälta in bland villor runt omkring. Vi tycker att den svarta färgen på fastigheten har bidragit till att smälta in.
Adjunkten 7 har en lång historia som industrifastighet. Byggnaden uppfördes för snart hundra år sedan för att husera ett spinneri, och är en av får fastigheter som än i dag finns kvar och vittnar om Ulricehamns historia som textilstad.
Tiderna förändrades dock, och det lilla spinneriet som slog upp sina dörrar under 1920-talet, övergick så småningom till en verksamhet inom konfektion, innan praktisk utbildning med tillhörande mekanisk verkstad samt screentryckeri tog över lokalerna. Industri och tillverkning sitter således i väggarna i Adjunkten 7 och fastighetens historia är något som vi värnar om. Det kommer ni förstå när ni tar steget in i en Adjunkten 7-lägenhet.

Läraren 11

Bild på nybyggt flerbostadshus i beige med terassbalkong högst upp

Läraren 11

Byggherre: ByggArvid
Huset innefattar 19 bostadsrätter i varierande storlek, samtliga med hög grundstandard och väl tilltagna uteplatser, balkonger eller terrasser. Härligt ljusinsläpp och vyer mot stadskärnan och sjön.
Huset är beläget mitt emellan friluftsliv och gågatan. Med några få minuters promenad till skola, förskola och mataffär.
Utsikt mot sjön och vidsträckta vyer. Alla lägenheter har uteplats, balkong eller takterrass i västerläge.
Nybyggnation med prefabricerade betongelement.
Suterränghus, platta på mark. Översta plan indragen med stora takterrasser. Träutfackning plan 4 med trätakstolar. Träfasad åt väster med inglasade balkonger.
Färgsättning i varma toner.

Stadsgränsen 2

Bild på kontorsbyggnad tagen uppifrån

Byggherre: STUBO
Stubo AB lät under 2020 uppföra en kombinerad kontors- och lagerbyggnad avsedd för den egna verksamheten. Kontorsytan uppgår till cirka 600 kvm och lager-/verkstadsdel ca 300 kvm. Vidare så uppfördes även en enklare garage/kallförrådsbyggnad.
Ambitionen var att uppföra en byggnad som miljö- och hållbarhetsmässigt ligger i framkant. Detta innebar att byggnaden uppfördes i enlighet med miljöklassificering ”Miljöbyggnad silver” vilket ställer krav på såväl byggnaden som installationerna. En solcells-anläggning på taket producerar el som används byggnaden, både för värmeproduktion, fastighetsel och för laddning av el-bilar.
Byggnaden är gediget uppförd med stål- och prefabricerad betongstomme. Släta, ljusa fasader med inslag av naturträ kombinerat med det enkla formspråket skapar en harmonisk balans och en klassisk byggnad. Planlösningsmässigt så är kontoret utformat för att tillgodose behovet av tillgänglighet, ljusa trivsamma arbetsplatser samt en i övrigt god arbetsmiljö.

Storrydet

Bild på vitt villa i två våningar med rött tegel

Byggherre: Rebecka Holm och Thomas Timell
Drömmar och tankar om ett, till stor del, egenbyggt hus med garage ute på landet.
Ett par satte igång med ritningar och tusentals idéer som efter några års hårt slit resulterade i ett hus med tillhörande garage.
I november 2020 flyttade familjen in som nu också består av två barn.
Många beslut, stora och små, har fått vara med på vägen.
Huset är rymligt med öppna planlösningar, gedigna val av material, hög takhöjd och mycket rymd i huset. Milda och vackra kulörval finns representerat på alla ytor. Garaget är väl tilltaget i storlek med plats för olika arbeten som kan krävas. Stilen och designen passar väl in med den lantliga miljön där byggnaderna ligger.

Vings-Torp S:1

En bild på en vagnsbod i trä bredvid en äldre byggnad

Vings-Torp S1 nybyggd vagnsbod nominerad till Årets hus 2020

Byggherre: Södra Vings hembygdsförening
Södra Vings hembygdsförening har under föregående år, med ideella krafter och skänkt material, nyuppfört en vagnsbod i anslutning till befintligt äldre byggnadsbestånd vid föreningens hembygdsgård Bogastugan, vid Tolkabro i Södra Ving. Vagnsboden är belägen i direkt anslutning till en äldre ladugårdsbyggnad och som så ofta gjordes vid äldre gårdsbebyggelse i dessa trakter. Byggnaden har med varsam hand anpassats till hembygdsgårdens miljö och tidsanda. Den har likaledes utförts med ambition om att material och äldre hantverkssysslor tillämpas utifrån vad som gjordes i det äldre jordbrukssamhället.
Byggnaden som är ca 50 kvm är utförd på en uppstaplad stensatt grund, med trästomme och brädfodrad med plank som inte kantsågats. Golvet utgörs av ett 3 tums plankgolv av fur. Dörrarna har försetts med traditionella äldre gångjärn. För att harmoniera med takbeläggningen på befintlig ladugårdsbyggnad består likaledes vagnbodens tak av rött enkupigt lertegel.

Timmele 1:21

Bild på vit kontorsbyggnad

Byggherre: Ulricehamns Betong AB
Ett viktigt hus/personalbyggnad – för viktiga människor. Placering, gestaltning, materialval och funktion som en helhet har varit viktiga när vi planerade byggnaden. I över tio år har vi bollat tankar och idéer för huset. Under tiden har företaget flerdubblats i storlek och vi har förstått att byggnaden kommer att bli UBABs hjärta.
Byggnaden har en enkelhet med en sammanhållen karaktär som speglas väl mot övriga fabriks- och lagerbyggnader på området. Den nya byggnaden är med och skapar en helhet tillsammans med befintliga byggnader. Trappningen av byggnaden blir en naturlig anpassning samtidigt som den långa fasaden bryts ner i tilltalande enheter. Fasadens dekor är enkel med sin takgesims samt accentueringen av betongelementens fogar. Entrén markeras genom att den fått ett eget uttryck både i färg och form.
Runt byggnaden har grönområden anlagts. Grönskan vid entrén svarar upp fint mot den strama arkitekturen. Den skyddade gården med sittplatser, träd, buskar och klätterväxter blir en trivsam plats som bjuder in till avkopplande stunder.

Hede 2:11

Bild på vit villa i två våningar.

Byggherre: Emelie och Mathias Bolin
Ett lantligt hus som samtidigt ska kännas modernt. Allmoge, men inte för gammaldags. Huset ligger på en höjd i Brunn som gör att vi varje dag kan blicka ut på Ulricehamn och naturen runt omkring. Det är detaljer som visar på ett gott byggnadsskick genom profilerad midjebräda samt överstycke ovanför fönster och dörrar i samma snidade träprofil.
Huset är ett 1½-plans villa på 176 kvm med separat garage och förråd. Huset har stående panel med hattlock för att förstärka den lantliga känslan och passa in i området. Man välkomnas av ett par dubbeldörrar som öppnar upp till den stora öppna ytan på första våning. Där möts du av bröstpanel, sockelklossar och profilerat foder som stärker allmogekänslan. Tapet- och färgval är valda efter att behålla den lantliga känslan, men också med tanke på ljus, lugn och närheten till natur. De stora fönsterpartierna som vätter mot Ulricehamn tar in mycket ljus och ger känslan av att bo nära staden, men ännu närmare naturen.

Så här utses vinnaren av årets hus 2020

Vinnaren av priset Årets hus utses av en kommitté bestående av fem personer: kommunstyrelsens ordförande, ordföranden för miljö- och byggnämnden, sektorchef miljö
och samhällsbyggnad, kulturchefen och stadsarkitekten.

Vinnaren meddelas på kommunens webbplats.

Publicerat av Ulrika Emtervall den 22 mars 2021, senast ändrad den 22 mars 2021

Kontakt