Två konstnärsresidens i Ulricehamns kommun 2021

Ulricehamns kommun har tillsammans med Konstnärscentrum väst bjudit in yrkesverksamma konstnärer att söka vistelse och stipendium till två olika historiska platser i Ulricehamns kommun under Juni 2021. Platserna är Brunnsnäs herrgård och Stora Stegerhult i Liared. Det ingår också en utställningsperiod i Ulricehamns Rådhus senare i höst. Konstnärsresidensen drivs med stöd från Västra Götalandsregionen.

Bild på en äldre gård med två grå träbyggnader i grönska

Vad är ett konstnärsresidens?

En konstnär bjuds in för att bo och arbeta på en plats under en begränsad period. En vistelse på ett residens ger ofta arbetsro och inspiration för en konstnär. Men även samhället påverkas av att ha denna pågående kreativa verksamhet, oavsett om det handlar om enskilt arbete eller involverar lokalbefolkningen i form av exempelvis workshops. De erfarenheter och kunskaper en konstnär bär på är värdefulla och kan erbjuda ett viktigt kulturellt utbyte för en ort.

Konstnären Marit Lindberg

Hon vistas i Juni 2021 på Brunnsnäs herrgård. I sitt konstnärskap samarbetar hon med författaren Lena Ollmark. De blandar fiktiva minnen med minnen från platser och människor kring Ulricehamn. Glömda minnen samlas in under denna stipendievistelse. Minnesworkshops genomförs och filmas där fiktion och verklighet används för att skapa nya berättelser och upptäcka glömda minnen. Ulricehamns konstförening tillsammans med kultur och fritid är värdar för residenset.

Marit Lindberg

Konstnären Karin Lundgren Tallinger

Hon vistas på Stora Segerhult. Liareds hembygdsförening är värd för residenset. I sitt konstnärskap arbetar Karin med textil. Hon broderar sköra broderier, likt glesa nät. Hon växtfärgar ull och silke. Syftet med hennes vistelse är bl. att samla in växter att färga med.

Karin Lundgren Tallinger

Utställning under oktober

Under oktober kommer man sedan kunna ta del av Karins och Marits konst i en utställning i Ulricehamns rådhus.

Publicerat av Elin Ohlsson den 14 juni 2021, senast ändrad den 7 februari 2023 av Ellen Haglund