Kundnöjdhet ligger Sara varmt om hjärtat – miljöenheten får toppbetyg år efter år

Julstämningen har infunnit sig på Sara Bjerenius kontor. I taket hänger vikta pappersstjärnor och i fönstret har det pyntats med blanka, matta och glittriga röda julkulor. Även adventsljusstaken har fått sin årliga plats på fönsterbrädet vid skrivbordet. Det är här, på kontoret i stadshuset, som Sara varje dag kliver in i sin yrkesroll som miljö- och hälsoskyddsinspektör. Och det gör hon med kundnöjdheten i fokus – vilket visar sig när företagarna får frågan om hur nöjda de är med kommunens service.

Det var en söndag för drygt 2,5 år sedan som Sara lämnade in sin C-uppsats på högskolan i Skövde. Dagen därpå gjorde hon sin första dag på miljöenheten. Idag pendlar Sara från Mullsjö till Ulricehamn, med P1 som sällskap på vägen till jobbet och ljudbok i högtalarna på vägen hem. Men pendlingen är inget problem, snarare tvärtom.

– Jag ser det som en skön paus. Att pendla till en sjukt bra arbetsplats som stadshuset, där jag får allt jag vill ha i min yrkesroll, känns inte jobbigt alls, säger Sara med glädje i rösten.

Sara berättar att hon med sin kandidatexamen i biovetenskap hade planer på att jobba inom skogsnäring, men när tjänsten som miljö- och hälsoskyddsinspektör på Ulricehamns kommun utannonserades fick den planerade karriärstarten sig en plötslig vändning.

– Det var helt klart arbetsuppgifterna som lockade, inte minst att få vara ute och göra tillsyn. Jag sökte tjänsten och fick jobbet. Det visade sig vara en riktig vinstlott, säger Sara.

Som miljö- och hälsoskyddsinspektör gör Sara och hennes kollegor tillsyn hos verksamheter som omfattas av kraven i miljöbalken. Det kan vara hos allt från biltvättar och tillverkningsindustrier till skönhetssalonger. Under flera år i rad har miljö- och hälsoskydd i Ulricehamns kommun fått höga betyg i SKR:s kvalitetsmätning av kommunernas service gentemot företag. Och det är inte av en slump som NKI-värdet befinner sig i toppen år efter år. Sara är en av alla kommunskatter på miljöenheten som varje dag sätter kundnöjdheten i fokus.

– Vi vill göra varje tillsynsärende meningsfullt genom att informera på ett enkelt sätt, finnas tillgängliga som bollplank och sprida positiv energi. Med bra diskussioner kan vi få verksamheterna själva att hitta lösningar för att komma hela vägen i mål, berättar Sara.

Som ett komplement till SKR:s årliga ranking har miljöenheten tagit fram en egen enkät som skickas ut till alla verksamheter efter en tillsyn, för att ständigt fånga upp hur kundnöjdheten kan förbättras ytterligare. Exempelvis har miljöenheten sedan två år tillbaka valt att skicka ut den checklista som ska gås igenom tillsammans med verksamheten under en tillsyn, redan innan besöket äger rum.

– Som en del i kvalitetsutvecklingsarbetet ville vi inge en trygghet hos verksamheterna inför besöket, vilket svaren i enkäten visar på att vi har lyckats med. Framförhållningen med checklistan har gjort att verksamheterna har fått chans att förbereda dokumentation att visa upp eller förbättringsförslag att diskutera redan innan vi kommer dit. I vissa fall har de även hunnit åtgärda brister, berättar Sara.

Smidigt, trevligt och tydligt är tre återkommande svar på vad som har varit bra under årets tillsynsärenden runt om i kommunen. I år har tematillsynen varit egenkontroll, där inspektörerna har fokuserat på verksamheternas arbetssätt för att kontrollera att de följer lagen. Redan nu står det klart att nästa års tema är avfall, på grund av den nya avfallsförordningen som trädde i kraft förra året. Här är Sara snabb på att föra informationen vidare.

– Under året som gått har vi i de allra flesta fall varit ”top notch” enligt svaren i vår enkät. Vi tror att en del i att behålla kundnöjdheten är att vara öppna och informera före, under och efter tillsynsbesöket för att skapa trygghet. Därför kommer vi inom kort att sammanfatta året som gått och presentera nästa års tema för alla verksamheter som vi gör tillsyn hos, säger Sara.

Sara avslutar med att hon känner att hon har hittat rätt väg i karriären.

– Mig kommer ni inte att bli av med på ett bra tag, säger Sara och skrattar.

Och det är vi väldigt glada över att höra!

Publicerat av Elin Ohlsson den 30 november 2021, senast ändrad den 30 november 2021