Ulricehamn börjar tillverka eget hållbart rengöringsmedel

Bättre arbetsmiljö för de anställda och bättre för miljön. Det blir två av vinsterna efter att Ulricehamn börjat producera hållbart rengöringsmedel att städa med.

Plastdunkar påfyllda med z-vatten

Under ett års tid har kommunen provat att städa med en produkt som heter z-vatten på två av kommunens skolor. Resultatet visade sig vara så bra att kommunservice nu köpt in en maskin för att kunna göra eget hållbart rengöringsmedel.

– Rengöringsmedlet kommer att ersätta alla städkemikalier som har ett ph över sju, vilket för vår del innebär 5-6 stycken, säger Malin Johansson, enhetschef för lokalvården i Ulricehamn.

Det hållbara rengöringsmedlet består till 99 procent av vanligt kranvatten som filtreras ett flertal gånger innan man tillsätter kaliumkarbonat. Därefter genomgår vattnet en så kallad elektrolys. Enkelt förklarat innebär det att man tillsätter ström till vattnet och på så sätt får en kemisk reaktion som gör vattnet alkaliskt, alltså får ett högt ph.

I maj anlände maskinen som behövs för att tillverka hållbart rengöringsmedel och efter semestrarna är tanken att kommunens 65 lokalvårdare ska börja använda det fullt ut.

– För dem kommer arbetsmiljön förbättras, det kommer både bli tryggare och enklare att jobba. Spraydimman från rengöringsmedlet är ofarlig att andas in vilket minskar risken för allergier och det kommer bli färre städmedel och behållare att hålla reda på, säger Malin Johansson.

Det blir även stora miljövinster då både kemikalieutsläppet minskar och flaskor och dunkar återanvänds om och om igen. När en är tom skickas den tillbaka till kommunens produktion för påfyllnad.

– Man kan ju tycka att det låter lite konstigt att det blir så rent med något som innehåller 99 procent vatten. Men vi har lånat bakteriemätare som kommunen har i sina tillagningskök och har kunnat se med egna ögon att det blir rent, säger Malin Johansson, enhetschef för lokalvården i Ulricehamn.

Publicerat av Rebecca Berndes den 29 juni 2022, senast ändrad den 29 juni 2022

Kontakt