Vi uppmärksammar kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt

Just nu pågår den nationella kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt. Kampanjen syftar till att motverka våld i ungas partnerrelationer.

Vi vill uppmärksamma kampanjen, bland annat genom att tipsa om hemsidan ungarelationer.se. Där finns information och möjlighet att få stöd för dig som är utsatt, känner någon som är utsatt eller själv utsätter någon annan för våld. Det finns också en chattfunktion för ungdomar, som är öppen varje kväll mellan klockan 20 och 22.

Var femte ungdom mellan 16 och 24 år har varit utsatt för våld i sin relation enligt Brottsförebyggande rådet. Våld kan förekomma i alla slags relationer och alla kan bli utsatta. Våldet kan ta sig många olika uttryck, som psykiskt, sexuellt och fysiskt. Våldet kan få allvarliga konsekvenser för den unges psykiska och fysiska hälsa.

Du som vill ha stöd kan också vända dig till din skolkurator eller skolsjuksköterska. Du kan också kontakta ungdomsmottagningen, din vårdcentral, eller kommunens enhet för barn och unga på telefonnummer 0321-59 66 54. Om du vill chatta anonymt kan du göra det hos Bris, www.ungasjourer.se, www.ungarelationer.se och www.kvinnofridslinjen.se.

Bris

Ungas jourer

Unga relationer

Kvinnofridslinjen

Om det är akut, till exempel om någon hotar dig, ska du alltid ringa polisen på 112.

Kampanjen pågår mellan 1 februari och 31 mars och drivs av länsstyrelserna, Jämställdhetsmyndigheten, Polisen och Insamlingsstiftelsen 1000 möjligheter.

Kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt

Publicerat av Anders Rosenberg den 23 februari 2023, senast ändrad den 24 februari 2023 av Ellen Haglund