Cornelia Melin, personligt ombud

Du som är över 18 år och har en psykisk funktionsnedsättning som gör att det är svårt att få vardagen att fungera, kan få hjälp av ett personligt ombud. Det är ett av alla yrken Ulricehamns kommun erbjuder.

Bild på en medelålders kvinna i jeans och t-shirt, brun hår i tofs.Cornelia Melin, personligt ombud

Vad gör ett personligt ombud?

– Vi stöttar personer som är över 18 år och som har ett psykiskt funktionshinder som gör det svårt att få vardagen att fungera. Som personligt ombud arbetar jag på klientens uppdrag. Jag kan vara ett stöd i kontakt med vården, myndigheter eller andra offentliga organisationer. Stödet är kostnadsfritt och syftar till att klienten ska få tillgång till samhällets utbud av vård, stöd och service. Jag och klienten gör en gemensam kartläggning om vilket stöd som behövs och ser över vilka möjligheter som finns. Jag hjälper även till att samordna mellan olika kontakter. En annan arbetsuppgift är att uppmärksamma brister i vård, stöd och service för målgruppen.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har tidigare jobbat som arbetskonsulent i Funktionshinderomsorgen i Jönköpings kommun. Innan det så jobbade jag som arbetsterapeut inom socialpsykiatrin i Jönköpings kommun.

Vad tycker du att Ulricehamns kommun som arbetsgivare är bra på?

– Jag fick en jättebra introduktion i början där jag fick träffa både politiker, verksamhetschefer och annan personal inom kommunen som jag kan behöva ha ett samarbete med framöver. Jag upplever att det finns en mycket god vilja att få mig att trivas och bemötandet har varit toppen.

Vad vill du att folk ska veta om dig och ditt uppdrag?

– Det krävs inget särskilt beslut, remiss eller ansökan för att få hjälp av ett personligt ombud men vi inleder med ett möte och gör därefter en utvärdering för att se om ett personligt ombud kan förbättra klientens situation.

Publicerat av Anette Westerlund den 6 augusti 2020, senast ändrad den 10 januari 2022 av Elin Ohlsson

Hjälpte informationen på denna sida dig?