Kommunens feriearbeten sysselsatte 210 unga i sommar

I sommar har Ulricehamns kommun kunnat sysselsätta nästan 210 unga i så kallade feriearbeten. 259 ungdomar sökte i våras och de flesta av dem fick prova på att jobba på riktigt under tre veckor. I år har de som varit 16, 17 eller 18 år kunnat söka.

Feriearbetaren Lova letar efter färg i pysselkorg på Sommarvågen.

Tre veckor gav nya vänner

Lova Brolin är en av dem. Tre veckor har hon tillbringat tillsammans med barn och ledare på Ungas fritids Sommarvågen vid Sturebadet.
Hon säger att det har varit jätteroligt, att få jobba med barnen som varit med på Sommarvågen under den period hon jobbat. Men det har också varit roligt att jobba med ledarna och de andra feriearbetarna:
– Vi har blivit vänner allihopa, säger hon. Det har varit jätteroligt.

När Lova skulle söka ett av de utannonserade jobben stod önskemålet om kultur och fritids Sommarvågen överst på önskelistan. Hon hade hört av andra att det var ett kul jobb och så gillar hon att vara utomhus.
– Jag är dessutom ganska social och jag tycker att det är kul med barn. När jag fick besked om att jag fick vara på Sommarvågen, blev jag jätteglad.

Hon berättar att hon lekt med barnen som kommit, gjort armband med dem, målat, spelat fotboll, lekt vattenkrig med mera. Hon och de andra feriearbetarna har turats om att vara med på de olika aktiviteterna. När det varit dåligt väder har de varit i Bogesundskolans idrottshall och lekt istället.

På frågan om hon skulle vilja göra ännu ett år som feriearbetare på Sommarvågen svarar hon att det är en enkel fråga; självklart skulle hon göra det.
– Och jag kan verkligen rekommendera det till andra!

 

två feriearbetare sitter vid ett fikabord bredvid en vårdtagare

Maja Norén pratar med vårdtagaren Sture Ljunggren och Markus Ohlsson. Sture har varit gymnasielärare på Tingsholm under sitt yrkesverksamma liv och uppskattar pratstunden.

Perfekt sommarjobb för Maja och Markus

Maja Norén 16 år och Markus Ohlsson 16 år har tillbringat tre veckor på korttidsenheten på URC, Ulricehamns resurscenter. Tillsammans har de fixat frukost till vårdtagarna, fixat fika, tagit promenader med dem, ordnat olika aktiviteter och ätit lunch med dem. Och det har varit trevligt, konstaterar de.
-Men det roligaste har nog varit och bara sitta och prata med vårdtagarna. Det har gett mycket, och nu är jag mer van i köket, säger Markus.
– Vi har jobbat mellan klockan 7.30 och 14 på dagarna, det har varit perfekt, säger Maja.

På korttidsenheten i Ulricehamns kommun finns plats för den som är i behov av tillfällig omvårdnad och vårdbehovet inte kan tillgodoses i hemmet. Det finns 24 platser och det jobbar sjuksköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, undersköterskor och kökspersonal på de två enheterna. I sommar har de tagit emot feriearbetare som kunnat ge guldkant åt vårdtagarna under hela sommarperioden, alltså nio veckor.
Markus och Maja är två av de cirka 200 ungdomar som fått jobb av Ulricehamns kommun i sommar. Kommunen hade 207 platser att erbjuda, varav 10 platser var genom Ung drive, för unga som ville prova att driva ett eget företag under en sommar. Till dessa platser sökte 259 ungdomar.

 

Judith i arbetskläder med egengjord landgång

Judith Ström har gjort landgång.

Feriearbete ger en chans att lära sig jobba

Så säger 17-åriga Judith Ström som inom en snar framtid gjort tre veckor på Ulricehamns resurscenter, URC:s, kök. Jobbet har inneburit att hon bakat, lagat mat, eller som för dagen – gjort landgång. Men det har också gjort att hon fått ställa klockan fem dagar i veckan, lärt sig stämpla in och ut, ta order från chefen, lära känna nya jobbarkompisar och ta ansvar.
– Jag har lärt mig hur det funkar att ha ett jobb. Det tar jag med mig till nästa år när jag ska söka ett riktigt sommarjobb, säger hon.

Hon har haft kul, konstaterar hon, hon har fått baka väldigt mycket till exempel, och det älskar hon.

– Jag kan absolut tänka mig att rekommendera andra att söka feriearbete. Man går in på hemsidan, klickar i var man önskar jobbar. Det måste vara väldigt bra för dem som har lite svårt att söka jobb.

 

Publicerat av Anette Westerlund den 9 augusti 2022, senast ändrad den 9 augusti 2022

Hjälpte informationen på denna sida dig?