Gå till innehåll

Beredskapsmat till elever på två skolor i Ulricehamn

Vecka 39 ordnas den årliga beredskapsveckan i Sverige. I Ulricehamn kommer det att serveras en beredskapsmåltid i två av kommunens skolor.

Det är snart dags för beredskapsvecka i Sverige och i Ulricehamn passar måltidsverksamheten på att testa sin krisberedskap på två av kommunens skolor. Hössna skola och Dalum skola kommer att serveras varsin beredskapsmåltid under veckan.

- Vi tar tillfället i akt och testar vår beredskap under veckan, det är ett bra tillfälle för köken att få öva och för oss att utvärdera våra förberedelser, säger Johanna Skenning, måltidsstrateg i Ulricehamns kommun.

I Hössna skola kommer det serveras chili sin carne med havreris och i Dalum kommer det att serveras en vegetarisk bolognese med pasta.

- Frågan om kommunens måltidsberedskap och hur vi ska klara av att laga mat till våra matgäster under en kris väcktes under pandemin och sedan dess har tre olika krismenyer arbetats fram.

Beroende på krisscenario så ska maten till exempel kunna lagas utan tillgång till el och med extremt lite vatten. I år ligger dock fokus på portionering vilket innebär att köken under dessa måltider kommer att servera bestämda portioner utifrån de rekommendationer som finns. Alltså en portion som är beräknad att målgruppen ska klara sig på.

- Maten i våra krismenyer är näringsberäknad och är näringsriktig och mättar bra. Vid en kris är det kommunens viktigaste fokus, säger Johanna Skenning.

För att boka ett besök under någon av dagarna, ta kontakt med Johanna Skenning. I Hössna skola kommer beredskapsmåltiden serveras tisdag den 23 september och i Dalum onsdag den 24 september.