Frukt i skolan ska sätta nya goda vanor
Under hösten kommer skolbarn i Ulricehamns kommun serveras frukt till lunchen. Ett försök för att öka konsumtionen av frukt och grönt.
Under tre månader, mellan oktober till december, kommer skolbarnen på låg- och mellanstadiet samt på gymnasiet i Ulricehamns kommun erbjudas frukt vid lunchen.
-Livsmedelsverkets nya rekommendationer är att vi ska äta 800 gram frukt och grönt per dag och därför testar vi nu att komplettera vår lunch och nuvarande salladsbuffé med frukt, säger Simone Johansson, chef för måltidsverksamheten i Ulricehamns kommun.
Kommunen ska nu se om man under en tremånadersperiod kan bidra till goda matvanor bland eleverna.
-Ofta är det lättare för barn att äta frukt och kan vi få elever som brukar undvika salladsbuffén att besöka den med hjälp av frukten så ser vi det som en vinst. Kanske kan det vara en inkörsport till att man vågar testa något annat på salladsbordet också, säger Simone Johansson.
Högstadieskolorna kommer inte att vara med i fruktprojektet då det redan görs andra typer av satsningar i deras matsalar.
-Där har vi vår vegetariska, säsongsbetonade tacobuffé som serveras varje dag och där har vi sett positiva effekter på hur många elever som besöker skolmatsalen, säger Simone Johansson.
På Ätradalsskolan började den vegetariska tacobuffén serveras efter sportlovet i år. Och där har man sett att tre månader kan göra skillnad. Jämförs de första tre månaderna med tacobuffé med samma månader år 2024 syns en tydlig trend. Där har antal elever som besöker skolmatsalen gått från 73 till 92 procent.
-Vi kan ju såklart inte veta säkert att den ökade besöksstatistiken beror på tacobuffén, men vi tror att det finns ett samband och där såg man en tydlig effekt efter tre månader. Nu ska det bli roligt att se vad det här fruktprojektet får för effekt på tre månader, vi testar under hösten och sen får vi utvärdera i slutet av året, säger Simone Johansson.