Återkallade ägg som försiktighetsåtgärd

Återkallade ägg efter att salmonella hittats i producentens stallar.
Efter att vår äggproducent upptäckt salmonella i de stall där äggen värpts har alla ägg som gått ut till kommunens tillagningskök återkallats. Det är en ren försiktighetsåtgärd då ingen smitta har hittats i äggen, utan enbart i stallarna.
Innan äggen återkallades hann några av våra kök servera äggen. Kommunens måltidverksamhet har dock inga recept där det förekommer rått ägg och salmonellabakterier dör vid upphettning.
-Det ska inte vara någon fara då smittan dör vid tillagning, men vi vill ändå informera om det så att man kan vara uppmärksam på eventuella symptom, säger Marie Winblad von Walter, en av enhetscheferna för måltidsverksamheten.
Om salmonella
Salmonella är en bakterie som kan orsaka magsjuka. Salmonella sprids främst via mat som äts utan att ha hettats upp ordentligt.
All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta. Salmonella dör av värme. Ju högre temperaturen är, desto kortare tid behövs för att mikroorganismerna ska dö. Salmonella dör nästan direkt vid cirka 70 grader.
Salmonella dör när äggulan blir trögflytande och krämig. En äggula som är fast, krämig men inte rinnig har med god marginal upphettats tillräckligt för att döda salmonella. Detta gäller både stekt och kokt ägg.
Mer information finns att läsa hos livsmedelsverket (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Symtom
Ett halvt till några dygn efter att man fått i sig bakterien drabbas man av diarréer, magkramper, feber och ibland kräkningar.
Mer information om symptom hittar du hos 1177 (1177.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.