Skolmåltider

I Ulricehamns kommun satsar vi på näringsrik och klimatanpassad mat. Så långt det är möjligt lagar vi maten från grunden direkt i köken på förskolor och skolor.

Personal som lagar mat i kök. Foto: Sören HåkanlindFoto: Sören Håkanlind

Miljövänligare råvaror

Våra maträtter är därför baserade på mer grönsaker och fler ekologiska och säsongsanpassade produkter. Ett mål som beslutats politiskt är att vi ska använda minst 35 procent ekologiska råvaror år 2020.

Kött, kyckling och mejeriprodukter består av svenska råvaror. Vi serverar färsk och fryst fisk som är MSC-märkt. Det innebär att fisken är fångad med hållbara metoder.

Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt bort det från menyn. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.

Undviker halvfabrikat

Våra kök undviker halvfabrikat och tillsatser. Istället lagas maten så långt det är möjligt från grunden.

Vi har också minskat mängden kött och mejeriprodukter i recepten. Under 2016 är målet att det ska finnas två alternativa maträtter på skolorna varav en vegetarisk.

Vi har även satsat på fler tillagningskök ute på skolorna och förskolorna. På så vis kan vi servera nylagad mat utan att behöva frakta den långt.

Följer rekommendationer

Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer. Vi följer även Skollagen som säger att skolorna ska servera kostnadsfri och näringsrik mat.

Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag.

Specialkost

Till dig som av medicinska, etiska eller religiösa skäl inte kan äta den mat som serveras erbjuder vi alternativ.

Medicinska skäl

Ulricehamns kommun arbetar dagligen för att servera specialkoster som håller hög kvalitet och hög säkerhet. Specialkosten tillagas med noggrannhet efter de specialkostintyg som lämnats in. Dessa intyg ska skrivas under av dietist, läkare eller vårdnadshavare. Alla barn och elever ska känna sig trygga med den mat som serveras.

Etiska skäl

Vi serverar vegetarisk kost till de som av etiska skäl inte kan äta den mat som är planerad enligt matsedeln. Önskemål om att till exempel all kost ska komma från ekologiska odlade produkter av etiska skäl, faller utanför kommunens ramar för specialkost.

Religiösa skäl

Vi tar i största möjliga mån hänsyn till de krav som religioner ställer på mat och livsmedel. Önskemål om halal-slaktat kött och koscher har vi inte möjlighet att tillgodose.

Till dig som av medicinska, etiska eller religiösa skäl inte kan äta den mat som serveras erbjuder vi alternativ.

Medicinska skäl

Ulricehamns kommun arbetar dagligen för att servera specialkoster som håller hög kvalitet och hög säkerhet. Specialkosten tillagas med noggrannhet efter de specialkostintyg som lämnats in. Dessa intyg ska skrivas under av dietist, läkare eller vårdnadshavare. Alla barn och elever ska känna sig trygga med den mat som serveras.

Etiska skäl

Vi serverar vegetarisk kost till de som av etiska skäl inte kan äta den mat som är planerad enligt matsedeln. Önskemål om att till exempel all kost ska komma från ekologiska odlade produkter av etiska skäl, faller utanför kommunens ramar för specialkost.

Religiösa skäl

Vi tar i största möjliga mån hänsyn till de krav som religioner ställer på mat och livsmedel. Önskemål om halal-slaktat kött och koscher har vi inte möjlighet att tillgodose.


Publicerat av Elin Johansson den 30 mars 2015, senast ändrad den 29 juni 2017 av Sofia Thunarf

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?