Vilda och häckande fåglar

Fastighetsägare bär huvudansvaret för att lösa problemet med störande fåglar. Det är viktigt att fastighetsägaren skapar en omgivning som inte i onödan lockar till sig fåglar och skadedjur. Det här kan fastighetsägaren göra för att hålla borta kajor och andra störande fåglar:

  • Håll gårdar och grönytor rena från pinnar, kvistar med mera. Fåglarna använder sådant material för att bygga sina bon med.
  • Minska antalet fåglar genom att störa dem precis innan de ska till att häcka. Det kan du göra genom att till exempel täcka för skorstenar, nischer och andra lämpliga häckningsplatser.
  • För problem med kajor som flyger in på verandor, balkonger med mera kan man pröva att hänga upp blå plastband eller linor vid platsen där de kan flyga in. En del experter menar att fåglar skyr blå färg.
  • En metod är att använda så kallade ”ögontrapper”, fungerar som konstgjorda rovdjursögon. Dessa kan du tillverka genom att klippa ut en cirkelrund platta med en diameter på ca 1 dm. Trä, plåt och plast är bättre material än papp eftersom det skall klara av att stå ute i regn och rusk. Skivan målas på båda sidor med en svart pupill och en gul eller orange iris. Ögonattrapperna sätts lämpligen upp två och två (så att det liknar ett rovdjur) och placeras exempelvis i buskar, träd, fält etcetera.
  • Man behöver troligen variera typen av skrämseltaktik eftersom fåglarna vänjer sig efter ett tag.
  • Var noggrann med avfallshanteringen. Detta betyder stängda soptunnor, komposter, papperskorgar med lock och regelbunden städning av platser där matrester kan förekomma.

Publicerat av Kajsa Klasson Frisell den 8 augusti 2019, senast ändrad den 4 april 2022 av Elin Ohlsson

Hjälpte informationen på denna sida dig?