EU-valet 2019

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

Person som förtidsröstar

Vad är Europaparlamentet?

Det är medborgarna i EU-länderna som i allmänna val har röstat fram de 751 ledamöterna i Europaparlamentet. Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen. 20 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige.

Mer information hittar du riksdagen.se 

Jobba som röstmottagare!

Det är våra röstmottagare som har hand om både förtidsröstning och röstning under valdagen. Röstmottagare rekryteras av kommunens valnämnd och genomgår en obligatorisk utbildning på cirka två timmar. Som röstmottagare kommer du framför allt att:

  • Upprätthålla god ordning i vallokal/röstningslokal
  • Guida och hjälpa väljare i hur röstningen går till
  • Kontrollera rösträtt (identifiering och kontroll mot röstlängd)
  • Ta emot röster och lägga dem i valurnan
  • Granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning

Förutom att få värdefull erfarenhet av hur valsystemet fungerar, får du som röstmottagare även ett arvode.

Röstmottagare som jobbar under valdagen får ett skattepliktigt arvode på 2 300 kr. De röstmottagare som är valdistriktsordförande får 4 000 kr, vice ordförande får 3 500 kr och reserver får 500 kr.

Det behövs även röstmottagare till förtidsröstningen som pågår under 18 dagar före valdagen samt på valdagen. Röstmottagare som arbetar med förtidsröstning får ett arvode på 195 kr per timma.

För att arbeta som röstmottagare i Ulricehamns kommun krävs det att du har fyllt 18 år.

Om du jobbade som röstmottagare i valet i september 2018 kommer du att bli tillfrågad om att jobba även i EU-valet och behöver därför inte göra en intresseanmälan via nedanstående länk.

Här anmäler du intresse för att jobba som röstmottagare i EU-valet 2019:

Länk intresseanmälan

 

 

 


Publicerat av Gabriela Velasquez den 28 februari 2019, senast ändrad den 28 februari 2019 av

Hjälpte informationen på denna sida dig?