EU-valet 2019

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

Person som förtidsröstar

 

Vad är Europaparlamentet?

Det är medborgarna i EU-länderna som i allmänna val har röstat fram de 751 ledamöterna i Europaparlamentet. Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen. 20 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige.

Så röstar du

Du kan förtidsrösta från och med den 8 maj, dels i Stadshusets entré och dels på de ställen som vår valbuss besöker. På valdagen den 26 maj röstar du i den vallokal som står på röstkortet som skickas hem med posten till alla som får rösta i valet.  När du röstar ska du ta med en giltig ID-handling.

Vid förtidsröstning ska du även ta med ditt röstkort.

Rösta på valdagen

På valdagen röstar du i den vallokal som står angiven på ditt röstkort. Samtliga vallokaler kommer hållas öppna för röstning från kl. 8:00 till 21.00 på valdagen. Var ligger min vallokal?

Förtidsröstning i Stadshusets entré pågår 8 maj – 26 maj med öppettider:

Vardagar: kl. 10 – 18
Lördag och söndag: kl. 10 – 14
Valdagen (26 maj): kl. 8 – 21

Förtidsröstning i valbussen

Vår valbuss kommer att besöka olika platser i kommunen under perioden 8 maj – 25 maj. Här kan du se valbussens besöksplatser och tider.

Behöver du eller någon i din närhet hjälp med röstning?

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning har svårt att ta dig till en vallokal eller förtidsröstingslokal kan du rösta med bud, som transporterar
din röst till vallokalen eller förtidsröstingslokal. Saknar du någon som kan vara ditt bud eller vittne, kan kommunen ordna så att du kan rösta hemifrån med
hjälp av två ambulerande röstmottagare (f.d. kommunalt bud).

Behöver du material till budröstning eller vill du, eller någon i din närhet, rösta hemifrån med hjälp av ambulerande röstmottagare, kontaktar du kommunen på tel. 0321-59 50 00 eller ringer till kommunens valtelefon 0766-43 51 74.

Mer information

Läs mer om valet på www.val.se. Vid frågor om valet, kontakta valkansliet på tel.  0766-43 51 74 eller på e-post valnamnd@ulricehamn.se.

 

 

 

 

 

 

 

 


Publicerat av Gabriela Velasquez den 28 februari 2019, senast ändrad den 9 maj 2019 av Rebecca Berndes

Hjälpte informationen på denna sida dig?