Bli inte lurad – var källkritisk i valet

Falsk och vilseledande information kan användas för att försöka störa och styra det offentliga samtalet i Sverige. Målet är att påverka politiska beslut och vad människor tycker.

Tänk på att det kan förekomma ryktesspridning och påverkanskampanjer i samband med valet. All information om valet i Ulricehamns kommun finns att läsa här på ulricehamn.se/val2022. Florerar annan information från andra är den förmodligen inte sann.

Meddela gärna oss om du upptäcker att något verkar misstänksamt.
Ulricehamns kommuns valkansli: 0766-43 51 74

Var källkritisk

Idag får vi information från många olika källor. Men vilka är trovärdiga? Att vara källkritisk skapar motståndskraft mot falsk och vilseledande information. Källkritik är en metod som hjälper dig ifrågasätta det du ser och läser och som gör det lättare att för dig att avgöra vad som är sant eller inte.

För att bedöma information kan du ta hjälp av följande frågor:

  1. Vad är det för information – åsikter eller fakta?
  2. När är informationen publicerad? Kolla om den fortfarande är relevant.
  3. Var är uppgiften publicerad – på en privat blogg, som ett inlägg på sociala medier, på ett företags hemsida, på en mediesajt?
  4. Hur fick du tag på informationen? Kolla om den kommer från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information.
  5. Vem ligger bakom informationen – en myndighet, en organisation, ett företag? Se om du kan hitta ursprungskällan.
  6. Varför finns informationen, i vilket syfte?

Undvik att bli lurad

Du kan lära dig att känna igen falsk och vilseledande information på bliintelurad.se. Webbplatsen tillhandahålls av Myndigheten för psykologiskt försvar.

Publicerat av Rebecca Berndes den 13 juli 2022, senast ändrad den 13 juli 2022

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?