Barnahus Älvsborg

Barnahus Älvsborg är en plats där socialtjänst, hälso- och sjukvård, polis och åklagare arbetar tillsammans med barn som blivit utsatta för brott, våld eller övergrepp.

Barnahus Älvsborg är ett samarbete mellan kommunerna Ulricehamn, Tranemo, Svenljunga, Mark, Bollebygd, Herrljunga, Vårgårda, Lerum, Alingsås och Borås. I samarbetet ingår även Polismyndigheten, Åklagarkammaren i Borås och Södra Älvsborgs sjukhus. Borås Stad är värdkommun och Stadsdelsförvaltningen Väster ansvarar för driften och samordningen.

Vad är ett Barnahus?

Syftet med Barnahus är att i en trygg, barnvänlig miljö låta barn som misstänks vara utsatta för brott vara i centrum för utredningsprocessen. Barnet ska slippa slussas runt mellan olika myndigheter och inte behöva upprepa sin historia för flera personer.

Så gör du om du känner oro för att ett barn far illa

Barnahus Älvsborg vänder sig till dem som arbetar med barn och unga, till exempel socialsekreterare. Om du som privatperson känner oro att ett barn eller ungdom inte har det bra hemma eller far illa på annat sätt kan du anmäla det till invid- och familjeomsorgen.


Publicerat av Ulricehamns kommun den 22 januari 2016, senast ändrad den 4 oktober 2019

Hjälpte informationen på denna sida dig?