Nytt stadsbibliotek

Ulricehamns nya stadsbibliotek kommer att ligga precis vid Åsunden. Förutom bibliotek kommer det också att rymma café och utställningshall. Målet är att bli en självklar mötesplats för kommunens invånare.

Skissbild som visar vita bokhyllor, inifrån nya stadsbiblioteketInteriör i 3D, nya stadsbiblioteket. Efem Arkitektkontor.

Vårt nuvarande stadsbibliotek flyttade in i sina lokaler 1977. Sedan dess har bibliotekens roll förändrats och medborgarnas ökade krav och förväntningar på biblioteket har skapat behov av större och bättre lokaler. Målet med det nya stadsbiblioteket är att bli en självklar mötesplats för kommunens invånare.

Ljusa lokaler med utsikt över sjön

I maj 2020 presenterades det vinnande förslaget från arkitektfirman Efem i Göteborg. Det nya stadsbiblioteket kommer att byggas i samma byggnad som Ica supermarket (Ica Tornet), med utsikt över sjön, nära busstationen och gågatan. Biblioteket ska byggas i fyra etage, där väggarna till stor del kommer att bestå av stora fönsterpartier. Det kommer att ge en känsla av rymd och öppenhet. Ritningar och underlag kan komma att revideras eftersom processen pågår ständigt.

Fakta om nya stadsbiblioteket:

  • Biblioteket ska kunna ta emot cirka 85 000 besökare varje år.
  • Lokalerna blir cirka 2 500 kvadratmeter och kommer att bestå av bibliotek med utställningshall, samlingssal, mötes-, samtalsrum, arbetsplatser och kafé.
  • Budgeten för uppförandet av biblioteket är 136 miljoner kronor.

Konsten i nya stadsbiblioteket

Konsten i stadsbiblioteket ska ta plats och inspirera till läsning och återkommande besök. I augusti 2020 öppnade ansökan för tre olika gestaltningsuppdrag i nya stadsbiblioteket.

  • Uppdrag 1: Konstnärlig gestaltning av trappvägg
  • Uppdrag 2: Konstnärlig gestaltning av två väggar i övre entré
  • Uppdrag 3: Konstnärligt utformade golvmattor

Anmälningstiden gick ut i september 2020. I februari 2021 tilldelades uppdrag 1 konstnären Eva Larsson och uppdrag 3 konstnären Ida Björses. Uppdrag 2 kommer att tilldelas en konstnär senare under 2021. De tilldelade konstnärernas bidrag för uppdrag 1 och 3 presenteras i sin helhet under våren 2021. Kontakta kulturstrateg Victoria Klaiber Svensson om du vill veta mer om den konsten i nya stadsbiblioteket.

Läs mer

Byggprojektet: Nytt stadsbibliotek
Vinnande förslaget: Så här ser nya stadsbiblioteket ut
Konsten i Stadsbiblioteket: Vi söker konstnärer för konst i nya stadsbiblioteket i Ulricehamn

 

 

Publicerat av Sofia Carlenberg den 15 oktober 2019, senast ändrad den 14 juni 2021 av Anette Westerlund

Hjälpte informationen på denna sida dig?