Street art

I centrala Ulricehamn pryds fem väggar av muralmålningar gjorda av fem olika konstnärer. En muralmålning är en målning som är en del av en byggnad, till exempel målad direkt på väggen.

Bild på vattendjur som street-art i kanten av gångtunnelVattendjur streetart i kanten av gångtunnel

Två verk av Shai Dahan

Skidåkaren

Muralmålning av Shai Dahan, 2016

Muralmålning av Shai Dahan, 2016-2021

På kortsidan av restaurang Ming Palace vid södra Kullagatan, på den vägg som vetter mot Stureparken, pryder en skidåkare fasaden. Den gjordes med tanke på världscupen i skidor som skulle hållas i Ulricehamn vintern 2017. Skidåkaren, klädd i Sveriges gula och blå färger, susar fram i ett vinterlandskap. Fartvinden som tar tag i kläderna gestaltas av graffititaggar, som innehåller namnen på flera av Sveriges mest kända skidåkare genom tiderna.

Målningen målades över 2021.

 

Ada Nilsson

Ada Nilsson, Muralmålning av Shia Dahan 2016.

Ada Nilsson, Muralmålning av Shai Dahan 2016.

På väggen av den tre våningar höga byggnaden vid hörnet av Färgaregränd och Storgatan hittas kvinnosakskämpen Ada Nilsson avbildad. Hon föddes i Gällstad utanför Ulricehamn år 1872. Ada kämpade inte bara för kvinnors rättigheter, utan var även en av Sveriges första kvinnliga läkare. Hon har betytt mycket för hela Sveriges jämställdhet, och var därför ett självklart val som motiv. Konstnärens förhoppning är att målningen av Ada Nilsson ska väcka nyfikenhet och få folk som inte vet vem hon var att ta reda på mer om henne

Inspirationen till målningen har Shai Dahan hämtat från den kända affischen på Rosie the Riveter, en påhittad kulturell ikon med texten ”We can do it!” Affischen användes som propaganda i USA under andra världskriget för att uppmuntra kvinnor att arbeta i krigsindustrin. Den har senare använts för att framföra feministiska budskap och andra politiska agendor. Särskilt under 1980-talet använde man sig av affischen för att skapa nya bilder för politiska kampanjer, reklam och parodier.

Om konstnären

Shai Dahan är född i Israel men uppvuxen i USA, där han började sin karriär med illegalt klotter. Så småningom blev hans konstkarriär av mer laglig karaktär, och han var mycket involverad i skateboard- och surfkulturen i Los Angeles. Han har deltagit i gatukonstprojekt i New York och han har ställt ut sin konst på gallerier i Los Angeles, Boston och Philadelphia. Kärleken tog honom till Sverige och Borås, där han 2014 startade street art-festivalen No Limit som blivit en återkommande företeelse i grannkommunen. Shai Dahan har tidigare uppfört en målning på en vägg i Gällstad.

Läs mer om Shai Dahans arbete på hans webbsida

Verket av Camilla Boström

Muralmålning av Camilla Boström, 2017

Muralmålning av Camilla Boström, 2017-2021

På väggen vid passagen mellan Storgatan och Icas takparkering, vid Günters brödstuga, har konstnären Camilla Boström gjort en stor, färgsprakande muralmålning. Tanken var en abstrakt målning i en varm färgskala, med en känsla av moln, vatten och eld. Konstnären vill att målningen ska förmedla värme och kraft. Vid mörka tider, i livet eller under den mörka delen av året, kan man fylla på med styrka och energi vid ett besök i passagen. Med texten ”Efter regn kommer sol, efter sol kommer regn” som är placerad till höger om målningen, vill hon förmedla en tröst, att det kommer bli bättre. Målningen har vuxit fram i flera omgångar och lager, när sommarvädret tillåtit målning. Till detta verk fick hon helt fria händer för sitt skapande.

Målningen målades över 2021.

Om konstnären

Camilla Boström är utbildad designer och konstnär, och hennes uttryck är grafiskt med färg. Hon arbetar brett – två och tredimensionellt, abstrakt och figurativt, från svartvitt till färgexplosioner, särskilt i graffiti, illustration, målning och textilier. Fåglar är ett återkommande motiv på grund av de abstrakta element och former de har.
Camilla Boström har tidigare målat väggar i Göteborg och Kungsbacka.

”Double-sided” av Marie Dahlstrand

Muralmålning "Double-sided" av Marie Dahlstrand 2018

”Double-sided” av Marie Dahlström

Muralmålningen är målad med betongfärg som grund och sprayfärg ovanpå. Kompositionen är inspirerad av vattenspeglingar och reflektioner av en stad vid strandkant. Den är uppbyggd med tre färger en ljusblå från vatten/himmel och en ljusgul med tanke på husfärger och en neutral grå som bas.

Några små symboliska former som exempelvis sicksackrörelser för slalombacke och vissa arkitektoniska element från Ulricehamn finns med. I måleriet har konstnären strävat efter att få en balans mellan färg och form och att behålla känslan av horisontlinje/speglingkänsla, fast ändå bryta upp bakgrund och grundkompositionen så att målningen får fart och rörelse utan att tappa grundtanken.

Konstnären har skapat målningen utifrån att den med sitt färgval ska fungera i miljön. Linjerna i staketet upprepas i motivet. Hon har också tänkt att den ska  fungera att se i delar och inte enbart i sin helhet.

Marie Dahlström kallar målningen  ”Double-sided” eftersom den har en slags dubblering och spegelvändhet i kompositionen.

Om konstnären

Marie Dahlstrand är född i Lidköping 1973, men har nu sin bas i Göteborg. Hon är utbildad konstnär på Valand i Göteborg och arbetar främst med måleri och collage. Marie Dahlstrand har haft en lång rad separatutställningar och finns representerad i flera kommuner och landsting.

mariedahlstrand.com

Muralerna på Karlslätt

Konstnärer: Himed & Reyben 2019 Foto: Gunnar Rohdin.

 

Konstnärer: Himed & Reyben 2019  Foto: Gunnar Rohdin.

Muralmålningarna kom till under juni 2019. Konstnärerna Himed och Reyben från Mexiko stannande 20 dagar i bostadsområdet Karlslätt, lärde känna de boende och skapade konst tillsammans. Konstnärerna porträtterade de boendes händer på en husfasad och ett garage. Målningen på garaget (ovan) skapades tillsammans med de boende.

Före sin ankomst bad konstnärerna om ledord för bostadsområdet och vad de boende vill. De boende tillfrågades under ett uppstartsmöte vad de känner för sitt bostadsområde. Man ville känna sig stolt.
Muralmålningarna finns på Karlslättsvägen i Ulricehamn.

Målade gångtunnlar

De sex senaste somrarna har ungdomar från kommunen målat gångtunnlar i centrala Ulricehamn. I en knapp vecka samlades ungdomarna i målarläger där de med hjälp konstnärer fick måla gångtunnlar utefter ett valt tema.

2016 Adam Algutsson, 2017 och 2018 Camilla Boström, 2019 Mikael Rickman, 2020 och 2021 Street corner.

Den första gångtunneln med motiv av popkulturella figurer, exempelvis ”pokémon”, går att finna strax efter rondellen vid Ulricehamns simhall.

Tunnelmålning av ungdomar och Adam Algutsson , 2016

Den andra tunneln med fågelmotiv går att finna i övergången som utmynnar till förskolan Åsundavyn.

Tunnelmålning av ungdomar och Camilla Boström, 2017

Den tredje tunneln med undervattenstema binder samman Aspelundsdreven med Pionanvägen.

Tunnelmålning av ungdomar och Camilla Boström, 2018

Den fjärde tunneln har temat flora och fauna och finns på gång- & cykeltunneln på Tre Rosors väg (första tunneln upp från 157:an).

Tunnelmålning av ungdomar och Mikael Rickman, 2019

Den femte tunneln har temat 1500-tal med fokus på Slaget vid Åsundens is. Tunneln finns nära Skottek vid sjön Åsunden. Det var två pedagoger från Street corner som höll i  det och 10 barn målade i fem dagar. Barnen var ca 10-12 år.

Bild på en målning.

Tunnelmålning av barn och Street corner, 2020.

Den sjätte gångtunneln går under Falköpingsvägen och har temat lokal arkitektur. På de färgglada väggarna går det bland annat att hitta ICA Tornet, Stationshuset, Kallbadhuset och Folkets hus, men även barnens egna hem. Tunneln målades med hjälp av två pedagoger från Street corner  och sju barn i  10- och 11-årsåldern.

Bild på en del av den målade tunneln under Falköpingsvägen

Tunnel under Falköpingsvägen som målades 2021 av barn under ledning av två pedagoger från Street corner.

Elskåpskonst

Under 2021 utsmyckas totalt 14 elskåp i centrala Ulricehamn. Sju av dem pryds av gamla kulturella foton och sju av dem av konst. Konstverken har skapats av olika människor som under våren 2021 skickade in sina bidrag.

Konstverk vid strandpromenaden, söder om Bryggan, konstnär: Texas Lindblom

Konstverk på Storgatan vid Apoteket, konstnär: Medina Suhonjic

Konstverk vid Ulricaparken, konstnärer: Sigge och Olle Ljunghager

Konstverk vid flaggorna vid strandpromenaden, konstnär: Sameer Shahzad

Konstverk vid Rådmansgränd, konstnär: Anton Roosvall

Konstverk vid Ulricaparken, konstnär: Ida Einarsson

 

 

Publicerat av Ulrika Emtervall den 5 maj 2017, senast ändrad den 9 september 2021 av Rebecca Berndes

Hjälpte informationen på denna sida dig?