Street art

I centrala Ulricehamn pryds flera väggar av muralmålningar gjorda av olika konstnärer. En muralmålning är en målning som är en del av en byggnad, till exempel målad direkt på väggen.

Verket av Amanda Karlsson

Lodet

Muralmålning av Amanda Karlsson, 2022.

Plats: Stures gränd –  gå in från Storgatan eller Södra Kullagatan.

Muralen är en klassisk oljemålning målad med pensel direkt på väggen. Konstnären arbetar nästan som en scenograf med att först iscensätta och fotografera händelsen i sin ateljé. Hon har byggt upp rekvisitan med kartong, tejp och dräkter. Scenen består av en kanon i kartong och en människa som klätts ut bredvid den. I himlen flyger lodet/kanonkulan, även den byggd av kartong. De befinner sig i ett landskap baserat på ett foto av Åsunden. Detaljer i landskapet är inspirerat av oljemålningen Sten Sture den yngres död på Mälarens is, av Carl Gustaf Hellqvist vars replika hänger i Ulricehamns stadshus (originalet finns på Nationalmuseum i Stockholm). Bland annat ramen kring väggmålningen är baserad på ramen av oljemålningen som finns i stadshuset. Kanske hittar du fler detaljer som känns igen?

Målningen har sitt avstamp i Ulricehamn som historisk plats. Den utgår från Slaget vid sjön Åsunden där Sten Sture den yngre stupade efter att ha blivit träffad av en kanonkula mot knät. Amanda har i sin målning valt att återskapa scenen men som en föreställd händelse. I föreställningen har kanonkulan fått huvudrollen och vid sidan av den befinner sig en okänd soldat för oss utomstående att kunna befinna oss i och betrakta.

I det målade landskapet svävar kanonkulan som kan liknas vid en måne som styr över tid men också som objektet som valde väg för historien. Jag vill med den målade scenen reflektera över de vägar vi tvingas ta och hur ibland slumpen kan forma vår levda verklighet, säger konstnären Amanda Karlsson

Om konstnären

Amanda Karlsson är från Karlstad i Värmland men bor i Göteborg. Hon är utbildad konstnär och är representerad i flera kommuner och regioner. Hon har tidigare gjort muraler som kan ses i bland annat Göteborg.

Amanda Karlsson

Två verk av Shai Dahan

Skidåkaren

Muralmålning av Shai Dahan, 2016

Muralmålning av Shai Dahan, 2016

På kortsidan av restaurang Ming Palace vid södra Kullagatan, på den vägg som vetter mot Stureparken, pryder en skidåkare fasaden. Den gjordes med tanke på världscupen i skidor som skulle hållas i Ulricehamn vintern 2017. Skidåkaren, klädd i Sveriges gula och blå färger, susar fram i ett vinterlandskap. Fartvinden som tar tag i kläderna gestaltas av graffititaggar, som innehåller namnen på flera av Sveriges mest kända skidåkare genom tiderna.

Målningen målades över 2021.

Ada Nilsson

Muralmålning på Ada Nilsson med knuten hand

Ada Nilsson, muralmålning av Shai Dahan, 2016.

På väggen av den tre våningar höga byggnaden vid hörnet av Färgaregränd och Storgatan hittas kvinnosakskämpen Ada Nilsson avbildad. Hon föddes i Gällstad utanför Ulricehamn år 1872. Ada kämpade inte bara för kvinnors rättigheter, utan var även en av Sveriges första kvinnliga läkare. Hon har betytt mycket för hela Sveriges jämställdhet, och var därför ett självklart val som motiv. Konstnärens förhoppning är att målningen av Ada Nilsson ska väcka nyfikenhet och få folk som inte vet vem hon var att ta reda på mer om henne

Inspirationen till målningen har Shai Dahan hämtat från den kända affischen på Rosie the Riveter, en påhittad kulturell ikon med texten ”We can do it!” Affischen användes som propaganda i USA under andra världskriget för att uppmuntra kvinnor att arbeta i krigsindustrin. Den har senare använts för att framföra feministiska budskap och andra politiska agendor. Särskilt under 1980-talet använde man sig av affischen för att skapa nya bilder för politiska kampanjer, reklam och parodier.

Om konstnären

Shai Dahan är född i Israel men uppvuxen i USA, där han började sin karriär med illegalt klotter. Så småningom blev hans konstkarriär av mer laglig karaktär, och han var mycket involverad i skateboard- och surfkulturen i Los Angeles. Han har deltagit i gatukonstprojekt i New York och han har ställt ut sin konst på gallerier i Los Angeles, Boston och Philadelphia. Kärleken tog honom till Sverige och Borås, där han 2014 startade street art-festivalen No Limit som blivit en återkommande företeelse i grannkommunen. Shai Dahan har tidigare uppfört en målning på en vägg i Gällstad.

Verket av Camilla Boström

En abstrakt muralmålning i röda och gula toner.

Muralmålning av Camilla Boström, 2017

På väggen vid passagen mellan Storgatan och Icas takparkering, vid Günters brödstuga, har konstnären Camilla Boström gjort en stor, färgsprakande muralmålning. Tanken var en abstrakt målning i en varm färgskala, med en känsla av moln, vatten och eld. Konstnären vill att målningen ska förmedla värme och kraft. Vid mörka tider, i livet eller under den mörka delen av året, kan man fylla på med styrka och energi vid ett besök i passagen. Med texten ”Efter regn kommer sol, efter sol kommer regn” som är placerad till höger om målningen, vill hon förmedla en tröst, att det kommer bli bättre. Målningen har vuxit fram i flera omgångar och lager, när sommarvädret tillåtit målning. Till detta verk fick hon helt fria händer för sitt skapande.

Målningen målades över 2021.

Om konstnären

Camilla Boström är utbildad designer och konstnär, och hennes uttryck är grafiskt med färg. Hon arbetar brett – två och tredimensionellt, abstrakt och figurativt, från svartvitt till färgexplosioner, särskilt i graffiti, illustration, målning och textilier. Fåglar är ett återkommande motiv på grund av de abstrakta element och former de har.
Camilla Boström har tidigare målat väggar i Göteborg och Kungsbacka.

”Double-sided” av Marie Dahlstrand

Muralmålning "Double-sided" av Marie Dahlstrand 2018

”Double-sided” av Marie Dahlström

Muralmålningen är målad med betongfärg som grund och sprayfärg ovanpå. Kompositionen är inspirerad av vattenspeglingar och reflektioner av en stad vid strandkant. Den är uppbyggd med tre färger en ljusblå från vatten/himmel och en ljusgul med tanke på husfärger och en neutral grå som bas.

Några små symboliska former som exempelvis sicksackrörelser för slalombacke och vissa arkitektoniska element från Ulricehamn finns med. I måleriet har konstnären strävat efter att få en balans mellan färg och form och att behålla känslan av horisontlinje/speglingkänsla, fast ändå bryta upp bakgrund och grundkompositionen så att målningen får fart och rörelse utan att tappa grundtanken.

Konstnären har skapat målningen utifrån att den med sitt färgval ska fungera i miljön. Linjerna i staketet upprepas i motivet. Hon har också tänkt att den ska  fungera att se i delar och inte enbart i sin helhet.

Marie Dahlström kallar målningen  ”Double-sided” eftersom den har en slags dubblering och spegelvändhet i kompositionen.

Om konstnären

Marie Dahlstrand är född i Lidköping 1973, men har nu sin bas i Göteborg. Hon är utbildad konstnär på Valand i Göteborg och arbetar främst med måleri och collage. Marie Dahlstrand har haft en lång rad separatutställningar och finns representerad i flera kommuner och landsting.

Marie Dahlstrand

Muralerna på Karlslätt

Muralmålning med händer som håller varandra

Konstnärer: Himed & Reyben 2019  Foto: Gunnar Rohdin.

Konstnärer: Himed & Reyben 2019  Foto: Gunnar Rohdin.

Muralmålningarna kom till under juni 2019. Konstnärerna Himed och Reyben från Mexiko stannande 20 dagar i bostadsområdet Karlslätt, lärde känna de boende och skapade konst tillsammans. Konstnärerna porträtterade de boendes händer på en husfasad och ett garage. Målningen på garaget (ovan) skapades tillsammans med de boende.

Före sin ankomst bad konstnärerna om ledord för bostadsområdet och vad de boende vill. De boende tillfrågades under ett uppstartsmöte vad de känner för sitt bostadsområde. Man ville känna sig stolt.
Muralmålningarna finns på Karlslättsvägen i Ulricehamn.

Målade gångtunnlar

De sex senaste somrarna har ungdomar från kommunen målat gångtunnlar i centrala Ulricehamn. I en knapp vecka samlades ungdomarna i målarläger där de med hjälp konstnärer fick måla gångtunnlar utefter ett valt tema.

2016 Adam Algutsson, 2017 och 2018 Camilla Boström, 2019 Mikael Rickman, 2020 och 2021 Street corner.

Den första gångtunneln med motiv av popkulturella figurer, exempelvis ”pokémon”, går att finna strax efter rondellen vid Ulricehamns simhall.

Tunnelmålning av ungdomar och Adam Algutsson , 2016

Den andra tunneln med fågelmotiv går att finna i övergången som utmynnar till förskolan Åsundavyn.

Tunnelmålning av ungdomar och Camilla Boström, 2017

Den tredje tunneln med undervattenstema binder samman Aspelundsdreven med Pionanvägen.

Tunnelmålning av ungdomar och Camilla Boström, 2018

Den fjärde tunneln har temat flora och fauna och finns på gång- & cykeltunneln på Tre Rosors väg (första tunneln upp från 157:an).

Tunnelmålning av ungdomar och Mikael Rickman, 2019

Den femte tunneln har temat 1500-tal med fokus på Slaget vid Åsundens is. Tunneln finns nära Skottek vid sjön Åsunden. Det var två pedagoger från Street corner som höll i  det och 10 barn målade i fem dagar. Barnen var ca 10-12 år.

Bild på en målning.

Tunnelmålning av barn och Street corner, 2020.

Den sjätte gångtunneln går under Falköpingsvägen och har temat lokal arkitektur. På de färgglada väggarna går det bland annat att hitta ICA Tornet, Stationshuset, Kallbadhuset och Folkets hus, men även barnens egna hem. Tunneln målades med hjälp av två pedagoger från Street corner  och sju barn i  10- och 11-årsåldern.

Bild på en del av den målade tunneln under Falköpingsvägen

Tunnel under Falköpingsvägen som målades 2021 av barn under ledning av två pedagoger från Street corner.

Elskåpskonst

Under 2021 utsmyckades totalt 14 elskåp i centrala Ulricehamn. Sju av dem pryds av gamla kulturella foton och sju av dem av konst. Konstverken har skapats av olika människor som under våren 2021 skickade in sina bidrag.

Ett elskåp som pryds av ett gammalt fotografi av rådhuset.

Elskåpskonst vid Bogesundsgatan, nedanför stadshuset.

Ett elskåp pryds av ett gammalt fotografi av Ulricehamn.

Elskåpskonst vid Västra kyrkogatan, nedanför kyrkparken.

En målning av en katt pryder ett elskåp.

Elskåpskonst vid Storgatan 19, utanför leksaksaffären. Konstnär: Susanne Odelskog

Ett fantasifigur i rött, grönt och blått målat på ett elskåp.

Elskåpskonst vid Rådmansgränd. Konstnär: Anton Roosvall

Ett gammalt fotografi från Ulricehamn pryder ett elskåp.

Elskåpskonst vid Storgatan 9, Järnvägstorget.

Ett elskåp som pryds av en målad bild av människor.

Elskåpskonst vid Storgatan 1, utanför Apoteket. Konstnär: Medina Suhonjic

En gammal bild av Storgatan 2 pryder ett elskåp.

Elskåpskonst vid Storgatan 2, mittemot Apoteket.

Ett gammal fotografi från Ulricehamn pryder elskåpet.

Elskåpskonst vid Sturegatan 7, framför Hotell Bogesund.

Ett gammalt fotografi av stationshuset pryder ett elskåp.

Elskåpskonst vid busstationen.

Ett elskåp vid strandpromenaden.

Elskåpskonst vid strandpromenaden, söder om bryggan. Konstnär: Texas Lindblom

Ett elskåp pryds av en målad porträttbild.

Elskåpskonst vid strandpromenadens flaggor. Konstnär: Sameer Shahzad

En röd bil ritad på ett elskåp.

Elskåpskonst vid Ulricaparken. Konstnärer: Sigge och Olle Ljunghager

En grön groda målad på elskåpet.

Elskåpskonst vid Ulricaparken. Konstnär: Ida Einarsson

Gamla fotografier från Ulricehamn pryder ett elskåp.

Elskåpskonst vid Kallbadhuset.

Publicerat av Elin Ohlsson den 5 maj 2017, senast ändrad den 4 november 2022 av Sofia Carlenberg

Hjälpte informationen på denna sida dig?