Kommunen vill ha allmänhetens hjälp för att bekämpa invasiva arter

Nu ska kommunen ta ett helhetsgrepp kring bekämpningen av invasiva arter i Ulricehamn. För att lyckas uppmuntras allmänheten att hjälpa till med inrapporteringen.

Vit blomma som växt sig hög, grön bakgrundJätelokan är en av de invasiva växter som kommunen vill bekämpa.

Jätteloka, gul skunkkalla och jättebalsamin är namnen på några av de arter som klassas som invasiva och som finns i Ulricehamn. Invasiva arter är växter och djur som med människans hjälp flyttats från sin ursprungliga miljö och därefter börjat sprida sig snabbt i sin nya miljö.

– De invasiva arterna hotar att påverka våra inhemska djur och växter negativt då de kan konkurrera ut dem, säger Hanna Carlsson, parkingenjör i Ulricehamns kommun.

Nu ska Ulricehamns kommun påbörja ett arbete för att bekämpa de invasiva arterna och ett första steg är att få en överblick över var och hur många arter som finns i kommunen.

-Vi behöver allmänhetens hjälp för att kunna kartlägga vilka invasiva arter vi har i kommunen, var de finns samt hur stora bestånden är. Därefter kan vi ta fram en långsiktig bekämpningsplan anpassad efter art och storleken på bestånden, säger Hanna Carlsson och fortsätter:

-Inrapportering från allmänheten är mycket viktigt i arbetet med att hindra förekomsten och spridningen av invasiva främmande arter.

Misstänkta fynd ska rapporteras in via webbsidan invasivaarter.nu och ju mer detaljer kring plats, hur stort beståndet är och fotografier på fyndet desto bättre.

-Man får gärna bli en av kommunens artdektektiver och hjälpa oss i kampen mot de invasiva arterna. Alla rapporter som kommer in innan 3 augusti i år kommer med i nästa års bekämpningsplan, säger Hanna Carlsson.

Fynd som rapporteras in efter 3 augusti kommer att tas med i nästkommande plan, därför är även dessa inrapporteringar värdefulla.

 

För mer information kontakta:

Hanna Carlsson, parkingenjör park och skog, Ulricehamns kommun
hanna.carlsson@ulricehamn.se
Telefon: 0321-59 65 61, 0766- 43 65 61

Publicerat av Rebecca Berndes den 14 maj 2025, senast ändrad den 14 maj 2025