Sök till Tingsholmsgymnasiet

På Tingsholmsgymnasiet kan du söka till 11 program och profilera med musik, bild eller idrott.

Vi startar året tillsammans

Varje år börjar vi med tre uppstartsdagar så att våra nya elever ska lära känna sin klass och sina mentorer. En av dagarna kommer tre kända föreläsare hit. I årskurs 1 har eleverna bland annat klasskamp och i årskurs 2 har de en friluftskamp. Det är tre dagar som alltid är något utöver det vanliga och en omtyckt tradition som vi haft i många år.

Sök till gymnasiet

När du går årskurs 9 får du inloggningsuppgifter från din studie- och yrkesvägledare till http://gymnasievalsjuharad.se/. Där du kan söka till en gymnasieutbildning. Du kan söka utbildningar i hela Boråsregionen, både till fristående och kommunala gymnasieskolor. Om du vill söka till någon skola utanför Boråsregionen så kan din studie- och yrkesvägledare hjälpa dig.

Bli en av oss

Är du nyfiken på att söka till Tingsholmsgymnasiet? Här har vi samlat några anledningar för dig att bli en av oss!

Nära näringslivet

Vi har ett gott samarbete med det lokala näringslivet. Representanter från skolan deltar i nätverk på lokal och nationell nivå.

Vid några av skolans program träffas lärare och representanter ifrån näringslivet 4 gånger per år. Detta kallar vi programråd. Här arbetar vi för att utveckla programmet med bland annat relevanta praktikplatser för de yrkesförberedande programmen.

Ung Företagsamhet UF

I maj 2014 utsågs våra lärare i Ung Företagsamhet till Sveriges näst bästa lärarlag. Detta bland fler än 4000 UF-lärare! Vår skola är den enda skolan i Sverige som kvalificerat sig till SM i UF 21 år i rad. UF ingår som en viktig del på fem av våra nio gymnasieprogram.

Dessutom erbjuder vi Ung Företagsamhet som en individuell val-kurs (entreprenörskap). Vår målsättning är att bli årets UF-skola 2015.

Att driva UF-företag ger dig som elev praktiska erfarenheter då du får prova på att driva ett riktigt företag under ett års tid. Arbetet sker i grupp och du får bland annat vara med och ställa ut på olika mässor. Du och ditt företag designar er mässmonter och planerar aktiviteter. Här får du möta ”riktiga kunder” och andra företagare.

UF ger värdefulla erfarenheter och kontakter inför ditt kommande yrkesliv. Till vår hjälp har vi rådgivare från det lokala näringslivet i Ulricehamn. Allt för att du och ditt UF-företag ska få så mycket hjälp som möjligt, och därmed också nå framgångar. Vi vet att Ung Företagsamhet och entreprenörskap är något som ger våra elever stora möjligheter att lyckas även i framtiden.

Lärlingsutbildning

Du kan läsa alla våra yrkesprogram som gymnasial lärlingsutbildning (utom Vård- och omsorgsprogrammet). Lärlingsutbildning innebär att du studerar på ett yrkesprogram men är ute på en eller flera arbetsplatser minst halva studietiden. Du ska få samma kunskaper som de elever som läser i skolan.

Lärlingsutbildningen innebär alltså inte att du går en annan utbildning, utan enbart att du lär dig på ett annat sätt. Du kommer till skolan för att läsa de gymnasiegemensamma ämnena och för de mer teoretiska kunskaperna som du behöver i ditt yrke.

Även en elev som går lärlingsutbildning har rätt att läsa in grundläggande högskolebehörighet. Du kan söka till en lärlingsutbildning inför år 1 eller 2. Prata med din studie- och yrkesvägledare så får du veta mer.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, innebär att utbildningen flyttas från skolan till ett eller flera företag/arbetsplatser under ett antal veckor. Du får möta kunniga yrkesmänniskor som delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Du lär dig sådant som är lättare att lära sig på en arbetsplats än i skolan.

Tingsholmsgymnasiet har ett nära samarbete med näringslivet och arbetar aktivt för att ge våra elever så bra och utvecklande praktikplatser som möjligt. APL ska omfatta minst 15 veckor av studietiden.

Nationell idrottsutbildning - NIU

Tingsholmsgymnasiet är godkänd som Nationell idrottsutbildning av Svenska skidförbundet. Det innebär att vi tar emot elever som vill satsa fullt ut på sin idrott.

Eleverna bor i egna lägenheter som är i direkt anslutning till skolan. Detta får eleverna hjälp att ordna tillsammans med vår kurator och det kommunala bostadsbolaget STUBO.

Certifierat Teknikcollege

Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på teknikutbildningar. Här samarbetar kommuner, utbildningsanordnare och näringslivet för att öka kvaliteten på utbildningar riktade mot teknik. Genom ett nära samarbete mellan skolan och företag i regionen skapas utbildningar som är inriktade mot sådant som industrin kommer att fråga efter i framtiden.

På Tingsholmsgymnasiet finns Teknikcollge på Industritekniska programmet och Teknikprogrammet. Du väljer Teknikcollege inför år 2 och läser det som utökat program med 150–300 poäng. Teknikcollegeutbildningar har granskats och kvalitetssäkrats utifrån 10 kriterier som teknik- och industriföretag tagit fram. Läs mer på teknikcollege webbplats.

Vi satsar på matematik

Vi är extra stolta över att vi på Tingsholmsgymnasiet ligger långt över riksgenomsnittet i matematik. Det beror till stor del på våra kompetenta lärare och att vi gör särskilda satsningar i matematik på skolan.

Här har du till exempel 120 timmar lärarledda lektioner i Matematik 1 – ”den grundläggande kursen” jämfört med 85 timmar på många andra skolor. På yrkesprogrammen arbetar vi med matematiska tillämpningar inom området.

Under sin APL (praktik) får eleverna till exempel i uppgift att undersöka hur matematik används på arbetsplatsen. På högskoleförberedande program arbetar vi mycket med digitala verktyg och kopplar matematiken till andra ämnen som kemi, fysik och teknik eller samhällskunskap och ekonomi.

Alla elever får låna en grafritande miniräknare. Skulle du behöva extra hjälp i matematik så ger vi dig extra stöd så att också du klarar kraven.

Lokala idrottsutbildningar - LIU

På Tingsholm har du chansen att utveckla dig inom din idrott samtidigt som du läser ditt program. Inom vår idrottsprofil erbjuder vi fotboll, golf, handboll, ishockey och ridning. Idrottsprofilen vänder sig till dig som verkligen vill satsa på din idrott.

Kulturfestivalen

Skolan har under några år anordnat Kulturfestivalen ”Angeläget”. Festivalen har varit ett samarbete mellan Tingsholm, Amnesty International och Kultur ungdom.

Senast gästades festivalen av State of Drama som rockade loss inför hela skolan. Vår förhoppning är att festivalen ska bli ett stående inslag i skolans kulturliv.

Bor du utanför Ulricehamn?

Vi hjälper elever som vill läsa på Tingsholm men som inte är bosatta i kommunen. Antingen med busskort eller med bidrag till boendet, s.k. inackorderingstillägg. I första hand är det hemkommunen som betalar.

Studentkampen

Studentkampen är en årlig tradition hos oss som vi är extra stolta över. Det är en heldag av och för eleverna i åk 3.

Genom att samla poäng i olika uppdrag som senare bedöms av en jury strävar alla programmen efter att bli vinnaren av den ärofyllda pokalen. Pokalen bärs sedan ut under studentutsläppet och behålls av programmet till nästa års kamp.

Vilket program tar hem den ärofyllda segern i år?

Kafé och gym

På Tingsholmsgymnasiet har vi ett kafé som håller öppet för dig och dina vänner. Kafét är öppet från morgon till eftermiddag alla vardagar och här kan du fika, ta det lugnt och umgås.

Skolan har även ett eget gym som alla kan utnyttja.

Balen

Det sägs att vår studentbal är något alldeles särskilt. Det är inte bara en bal, utan en folkfest för hela Ulricehamn. Balen anordnas av skolans balkommitté och planeras lång tid i förväg för att allt ska bli festligt med mycket glamour, pompa och ståt.

Även om balen är frivillig är nästan alla elever med. På baldagen promenerar alla balens deltagare genom Ulricehamns stad inför familj, släkt, vänner och allmänhet. Alla balens deltagare presenteras av ett värdpar som består av elever i åk 2. Senare på kvällen blir det trerätters middag, dans och underhållning.

Ett aktivt och engagerat elevråd

Rosutdelning på Alla Hjärtans Dag, påskäggsjakt, Halloween, firande av kanelbullens dag, julmys och ibland större inköp som t ex en stor TV till vårt kafé.

Engagemanget och antalet medlemmar i skolans elevråd är stort. Styrelsen består av invalda elever från olika program. Tillsammans arbetar de för elevernas bästa och fungerar som en länk mellan skolledning och våra elever. Elevrådet är en viktig del av vår skola, och kanske är du en av deras framtida medlemmar?

Kör och orkester

På Tingsholm finns det en kör och en orkester där alla kan vara med, oavsett vilket program du går. Kören och orkestern består därför av elever från flera olika program och du lär känna många nya människor med samma intresse
som du!

Kören och orkestern gör många framträdanden under läsåret, ibland med full ljus- och ljudrigg och ibland ”unplugged”. Vill du ha ännu mer musik så kanske musikprofilen kan vara något för dig.

Individuellt val

Alla program har ett individuellt val – kurser du själv väljer, oavsett vilket program du går. Det är ett gyllene tillfälle att gå en kurs som avviker från vad programmet handlar om i stort – det kan vara allt från ett nytt språk till digitalt skapande (men tänk på att det krävs ett visst antal deltagare för att en kurs ska starta).

För dig som väljer ett yrkesförberedande program är det individuella valet ett bra tillfälle att få högskolebehörighet. De som läser idrottsprofil har sina idrottskurser som individuellt val.

Om du behöver extra stöd

Vi satsar på att erbjuda mycket stöd till våra elever. Därför är vår Studieverkstad öppen hela 32 timmar i veckan. Här finns alltid en behörig pedagog tillgänglig och vissa timmar finns det även en behörig lärare i matematik på plats. Ibland kan du behöva extra hjälp för att nå sina uppsatta mål.

Studieverkstaden erbjuder dig en lugn plats för studier där du även kan få hjälp av våra pedagoger med olika ämneskompetenser och specialpedagoger. Du kan även få schemalagd hjälp om du behöver det. När någon behöver schemalagd hjälp försöker vi lägga det på elevens eventuella håltimmar.

Studieverkstaden samarbetar med mediateket för att kunna erbjuda dig den bästa hjälpen och de rätta verktygen. Du kan bland annat få hjälp med studieteknik, skrivcirklar, lättlästa alternativ och inlästa läromedel.

Mediatek

I vårt Mediatek har vi närmare 100 studieplatser för enskilda och grupper. Här är du välkommen från tidig morgon till sen skoldag. Du har tillgång till information via databaser och du kan också få hjälp av personalen i din informationssökning.

På Mediateket kan du låna skönlitteratur, faktaböcker, filmer, miniräknare, läromedel, lokala och internationella dagstidningar samt olika magasin och tidskrifter. Genom individuella samtal och öppna föreläsningar vill vi leva upp till utmärkelsen ”Ett skolbibliotek i världsklass”. Mediateket har en egen webbplats tgbib.ulricehamn.se där du hittar aktuella nyheter, tips och tävlingar.

Vi har ett gott samarbete med det lokala näringslivet. Representanter från skolan deltar i nätverk på lokal och nationell nivå.

Vid några av skolans program träffas lärare och representanter ifrån näringslivet 4 gånger per år. Detta kallar vi programråd. Här arbetar vi för att utveckla programmet med bland annat relevanta praktikplatser för de yrkesförberedande programmen.


Publicerat av Ulricehamns kommun den 25 februari 2015, senast ändrad den 4 oktober 2019 av Annika Johansson

E-tjänster relaterade till Tingsholmsgymnasiet

Hjälpte informationen på denna sida dig?