Bli en av oss

På Tingsholmsgymnasiet kan du välja bland 10 program och profilera din utbildning med dans, bild eller idrott.

Ungdomar som tar studenten i vita kläder och vita studentmössor. Det kastas konfetti och feststämning råder.

Vi startar året tillsammans

Varje år börjar vi med två uppstartsdagar så att våra nya elever ska lära känna sin klass och sina mentorer.  Det är två dagar som alltid är något utöver det vanliga och en omtyckt tradition som vi haft i många år.

Sök till gymnasiet

När du går årskurs 9 får du inloggningsuppgifter från din studie- och yrkesvägledare till gymnasievalsjuharad.se. Där du kan söka till en gymnasieutbildning. Du kan söka utbildningar i hela Boråsregionen, både till fristående och kommunala gymnasieskolor. Om du vill söka till någon skola utanför Boråsregionen så kan din studie- och yrkesvägledare hjälpa dig.

Bli en av oss

Är du nyfiken på att söka till Tingsholmsgymnasiet? Här har vi samlat några anledningar för dig att bli en av oss!

Nära näringslivet

Vi har ett gott samarbete med det lokala näringslivet. Representanter från skolan deltar i nätverk på lokal och nationell nivå.

Vid några av skolans program träffas lärare och representanter ifrån näringslivet. Detta kallar vi programråd. Här arbetar vi för att utveckla programmet med bland annat relevanta praktikplatser för de yrkesförberedande programmen.

Ung Företagsamhet (UF)

På Tingsholmsgymnasiet finns en lång tradition att bedriva Ung Företagsamhet (UF). Ekonomiprogrammet och Försäljnings- och serviceprogrammet är det obligatoriskt, men UF går att kombinera mer flera program.

Att driva UF-företag ger dig som elev praktiska erfarenheter då du får prova på att driva ett riktigt företag under ett års tid. Arbetet sker i grupp och du får bland annat vara med och ställa ut på olika mässor. Du och ditt företag designar er mässmonter och planerar aktiviteter. Här får du möta ”riktiga kunder” och andra företagare.

UF ger värdefulla erfarenheter och kontakter inför ditt kommande yrkesliv. Till vår hjälp har vi rådgivare från det lokala näringslivet i Ulricehamn. Allt för att du och ditt UF-företag ska få så mycket hjälp som möjligt, och därmed också nå framgångar. Vi vet att Ung Företagsamhet och entreprenörskap är något som ger våra elever stora möjligheter att lyckas även i framtiden.

Lärlingsutbildning

Du kan läsa gymnasial lärlingsutbildning på Bygg- och anläggningsprogrammet. Lärlingsutbildning innebär att du studerar på ett yrkesprogram men är ute på en eller flera arbetsplatser minst halva studietiden. Du ska få samma kunskaper som de elever som läser i skolan.

Lärlingsutbildningen innebär alltså inte att du går en annan utbildning, utan enbart att du lär dig på ett annat sätt. Du kommer till skolan för att läsa de gymnasiegemensamma ämnena och för de mer teoretiska kunskaperna som du behöver i ditt yrke.

Även en elev som går lärlingsutbildning har rätt att läsa in grundläggande högskolebehörighet.  Prata med din studie- och yrkesvägledare så får du veta mer.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, innebär att utbildningen flyttas från skolan till ett eller flera företag/arbetsplatser under sammanlagt 15 veckor av studietiden. Du får möta kunniga yrkesmänniskor som delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Du lär dig sådant som är lättare att lära sig på en arbetsplats än i skolan.

Tingsholmsgymnasiet har ett nära samarbete med näringslivet och arbetar aktivt för att ge våra elever så bra och utvecklande praktikplatser som möjligt.

NIU - RIG

Tingsholmsgymnasiet är godkänd som Nationell idrottsutbildning (NIU) och Riksidrottsgymnasiet (RIG) av Svenska skidförbundet. Det innebär att vi tar emot elever som vill satsa fullt ut på sin idrott.

Eleverna bor i egna lägenheter som är i direkt anslutning till skolan. Detta får eleverna hjälp att ordna tillsammans med vår kurator och det kommunala bostadsbolaget Stubo. Läs mer under Längdskidor.

Nationell idrottsutbildning (NIU), längdskidor

Lokala idrottsutbildningar - LIU

På Tingsholm har du chansen att utveckla dig inom din idrott samtidigt som du läser din utbildning.  Idrottsprofilen vänder sig till dig som verkligen vill satsa på din idrott. Läs mer under Idrottsprofiler.

Kulturfestivalen

Skolan anordnar varje år en kulturfestival med en mängd olika worshops och musikaliska inslag!

Bor du utanför Ulricehamn?

Vi hjälper elever som vill läsa på Tingsholm men som inte är bosatta i kommunen. Antingen med busskort eller med bidrag till boendet, så kallat inackorderingstillägg. I första hand är det hemkommunen som betalar.

Studentkampen

Studentkampen är en årlig tradition hos oss som vi är extra stolta över. Det är en heldag av och för eleverna i årskurs 3.

Genom att samla poäng i olika uppdrag som senare bedöms av en jury strävar alla programmen efter att bli vinnaren av den ärofyllda pokalen. Pokalen bärs sedan ut under studentutsläppet och behålls av programmet till nästa års kamp.

Vilket program tar hem den ärofyllda segern i år?

Kafé och gym

På Tingsholmsgymnasiet har vi ett kafé som håller öppet för dig och dina vänner. Kafét är öppet från morgon till eftermiddag alla vardagar och här kan du fika, ta det lugnt och umgås.

Skolan har även ett eget gym som alla kan utnyttja.

Balen

Det sägs att vår studentbal är något alldeles särskilt. Det är inte bara en bal, utan en folkfest för hela Ulricehamn. Balen anordnas av skolans balkommitté och planeras lång tid i förväg för att allt ska bli festligt med mycket glamour, pompa och ståt.

Även om balen är frivillig är nästan alla elever med. På baldagen promenerar alla balens deltagare genom Ulricehamns stad inför familj, släkt, vänner och allmänhet. Senare på kvällen blir det trerätters middag, dans och underhållning.

Elevföreningar och elevkår

Rosutdelning på Alla hjärtans dag, påskäggsjakt, Halloween, firande av kanelbullens dag, julmys!

Engagemanget och antalet medlemmar i skolans föreningar och elevkår är stort.  Elevkåren och föreningarna är en viktig del av vår skola, och kanske är du en av deras framtida medlemmar?

Kör och orkester

På Tingsholm finns det en kör och en orkester där alla kan vara med, oavsett vilket program du går. Kören och orkestern består därför av elever från flera olika program och du lär känna många nya människor med samma intresse som du!

Kören och orkestern gör många framträdanden under läsåret, ibland med full ljus- och ljudrigg och ibland ”unplugged”.

Individuellt val

Alla program har ett individuellt val – kurser du själv väljer, oavsett vilket program du går. Det är ett gyllene tillfälle att gå en kurs som avviker från vad programmet handlar om i stort – det kan vara allt från ett nytt språk till digitalt skapande (men tänk på att det krävs ett visst antal deltagare för att en kurs ska starta).

För dig som väljer ett yrkesförberedande program är det individuella valet ett bra tillfälle att få högskolebehörighet. De som läser en profil har sina kurser som individuellt val (förutom LIU Special där det går att välja ett individuellt var i åk 3).

Om du behöver extra stöd

Vi satsar på att erbjuda mycket stöd till våra elever. Därför är vår Studieverkstad öppen under skoltid. Här finns alltid en behörig pedagog tillgänglig och vissa timmar finns det även en behörig lärare i matematik på plats. Ibland kan du behöva extra hjälp för att nå sina uppsatta mål.

Studieverkstaden erbjuder dig en lugn plats för studier där du även kan få hjälp av våra pedagoger med olika ämneskompetenser och specialpedagoger. Du kan även få schemalagd hjälp om du behöver det. När någon behöver schemalagd hjälp försöker vi lägga det på elevens eventuella håltimmar.

Studieverkstaden samarbetar med mediateket för att kunna erbjuda dig den bästa hjälpen och de rätta verktygen. Du kan bland annat få hjälp med studieteknik, skrivcirklar, lättlästa alternativ och inlästa läromedel.

Mediateket

I vårt Mediatek har vi närmare 100 studieplatser för enskilda och grupper. Här är du välkommen från tidig morgon till sen skoldag. Du har tillgång till information via databaser och du kan också få hjälp av personalen i din informationssökning.

På Mediateket kan du låna skönlitteratur, faktaböcker, filmer, miniräknare, läromedel, lokala och internationella dagstidningar samt olika magasin och tidskrifter. Genom individuella samtal och öppna föreläsningar vill vi leva upp till utmärkelsen ”Ett skolbibliotek i världsklass”. På Mediateket hittar du aktuella nyheter, tips och tävlingar.

Vi har ett gott samarbete med det lokala näringslivet. Representanter från skolan deltar i nätverk på lokal och nationell nivå.

Vid några av skolans program träffas lärare och representanter ifrån näringslivet. Detta kallar vi programråd. Här arbetar vi för att utveckla programmet med bland annat relevanta praktikplatser för de yrkesförberedande programmen.

Publicerat av Ulricehamns kommun den 25 februari 2015, senast ändrad den 10 april 2024 av Anders Rosenberg

Hjälpte informationen på denna sida dig?