Regler för försäljning eller servering av folköl
Försäljning av folköl
En lokal där försäljning av folköl sker ska vara registrerad som livsmedelsanläggning i den kommun som verksamheten bedrivs. Butiken ska vara avsedd för stadigvarande försäljning av livsmedel, och man ska också sälja matvaror där.
Servering av folköl
När det gäller servering av folköl ska lokalen vara registrerad som livsmedelsanläggning i den kommun där verksamheten bedrivs och lämplig för stadigvarande verksamhet med livsmedel. Mat ska serveras samtidigt. Den som har serveringstillstånd får även servera folköl, eftersom tillståndshavaren redan uppfyller alkohollagens regler för serveringstillstånd.
Även i följande situationer får folköl serveras utan tillstånd:
Servering vid ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer, utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaderna för inköp av dryckerna och i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.
Servering får också ske utan tillstånd till de boende och deras besökare på sådana särskilda boenden, där måltidsservice tillhandahålls.
Egenkontroll
Den som säljer folköl ska utöva särskild kontroll över försäljningen, så kallad egenkontroll, och se till att personalen har nödvändiga kunskaper om vad som gäller vid försäljning av folköl.
Egenkontrollprogrammet ska vara skriftligt. Kommun och polis har rätt att kontrollera programmet vid tillsyn: Egenkontrollprogram folköl.
Tillsynsavgift
Kommunen får ta ut tillsynsavgift av den som bedriver anmälningspliktig servering av eller detaljhandel med öl (aktuell avgift hittar du i kommunens taxebilaga).
Regelverk för försäljning och servering av folköl
Mer information om försäljning och servering av folköl hittar du i Alkohollagen och Alkoholförordningen.
Försäljning av folköl
En lokal där försäljning av folköl sker ska vara registrerad som livsmedelsanläggning i den kommun som verksamheten bedrivs. Butiken ska vara avsedd för stadigvarande försäljning av livsmedel, och man ska också sälja matvaror där.
Servering av folköl
När det gäller servering av folköl ska lokalen vara registrerad som livsmedelsanläggning i den kommun där verksamheten bedrivs och lämplig för stadigvarande verksamhet med livsmedel. Mat ska serveras samtidigt. Den som har serveringstillstånd får även servera folköl, eftersom tillståndshavaren redan uppfyller alkohollagens regler för serveringstillstånd.
Även i följande situationer får folköl serveras utan tillstånd:
Servering vid ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer, utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaderna för inköp av dryckerna och i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.
Servering får också ske utan tillstånd till de boende och deras besökare på sådana särskilda boenden, där måltidsservice tillhandahålls.