Bli kontaktperson

Alla behöver någon att umgås och prata med. En kontaktperson är en medmänniska som underlättar för en person med funktionsnedsättning att leva ett mer självständigt och socialt liv.

Vad det innebär det att vara kontaktperson

Som kontaktperson är din främsta uppgift att vara en bra vän! På fritiden har ni regelbundna träffar. Ni bestämmer tillsammans vad ni vill göra. Uppdraget varierar mycket eftersom personerna som får kontaktperson är olika. Exempelvis kan det vara att ni går och fikar, går på bio eller åker och badar. Eller så kanske ni bara umgås. Det kan också innebära att du hjälper till att förklara svåra blanketter och skrivelser.

Vem som kan bli kontaktperson

Du som har ett personligt engagemang och utrymme i vardagen för andra kan bli en utmärkt kontaktperson. Det krävs ingen speciell utbildning eller erfarenhet, men du måste ha fyllt 18 år. Innan du blir kontaktperson utreder vi din lämplighet genom en intervju.

Vem som får en kontaktperson

Personer som har någon form av funktionsnedsättning, som kan ha svårt att hitta ett socialt sammanhang på egen hand, kan få en kontaktperson. Det är både unga och vuxna som får kontaktperson.

Får en kontaktperson betalt?

Du får en viss ersättning för ditt uppdrag. Ersättningen beror på hur omfattande uppdraget är. Dessutom betalas en omkostnadsersättning ut som ska täcka kontaktpersonens kostnader för till exempel resor, inträden och fika.

Hur blir jag kontaktperson?

Om du vill veta mer eller är intresserad av att bli kontaktperson kan du skicka ett mejl till Linn Hultin på linn.hultin@ulricehamn.se.

Känner du någon som skulle passa? Tipsa gärna den personen!

Om din matchning skulle dröja

Matchningen kan ta olika lång tid, allt från veckor till månader. Hur lång tid beror på flera saker. Det är mycket som ska stämma överens. Om det skulle ta lång tid, mer än sex månader, uppskattar vi om du följer upp din anmälan och kontaktar oss.

Publicerat av Ulricehamns kommun den 17 oktober 2017, senast ändrad den 26 september 2022 av Elin Ohlsson

Hjälpte informationen på denna sida dig?