Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar.

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Programmet utgår från olika arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ, och lär dig mer om möjligheterna att driva eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet med moderna metoder. Du lär dig att välja utrustning, metoder och att arbeta på ett säkert sätt.

Inriktning Husbyggnad

Du lär dig om byggnation och renovering av byggnader, broar och andra anläggningar. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. betongarbetare, golvläggare, murare, glastekniker, ställningsbyggare eller träarbetare.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Lärlingsutbildning

Gymnasial lärlingsutbildning innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Presentation om programmet (PDF): Bygg och anläggning 2021

 

Timplan

Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a, 100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 50 p
Svenska/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma ämen
Bygg- och anläggning 1, 200 p
Bygg- och anläggning 2, 200 p

Inriktningskurser
Husbyggnad 1, 100 p
Husbyggnad 2, 200 p
Husbyggnad 3 – ombyggnad, 200 p
Husbyggnadsprocessen, 200 p

Programfördjupningskurser, 500 p
Trä 1, 2, 3
Betong 1
Specialyrken 1

Individuellt val,  200 p
Gymnasiearbete, 100 p

Publicerat av Mats Bogren den 27 september 2017, senast ändrad den 21 januari 2021

Hjälpte informationen på denna sida dig?