Gå till innehåll

Allergener

Du som serverar mat ska kunna informera dina gäster om vilka allergener som finns i maten. Det finns några olika sätt att göra det på. Du kan du sätta upp en skylt ”Är du allergisk? Fråga personalen” och sedan berätta om vilka allergener maten innehåller. Eller så kan du skriva i menyn vilka allergener som finns i varje maträtt.

För att alla i personalen ska kunna ge rätt information kan du göra en tabell med de maträtter du har och vilka allergener de innehåller.

Här finns en tabell du kan fylla i och använda.

Allergenguide (xlsx) Excel, 12.1 kB, öppnas i nytt fönster.

I denna allergenguide finns information om vilka allergener du har skyldighet att kunna informera om.

Allergenguide (pdf) Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.

Mer information om allergener finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Allergener – att tänka på för företag (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.