Föräldraskapsstöd i grupp

Tvivla aldrig som förälder – fullt fungerande dagar är möjliga

Du som vårdnadshavare är varmt välkommen att delta i workshops där vi går igenom hur vi kan lära av och förstå barns eget språk, träna sig se tecken och vad som kan avslöja barns mående. Arbetsmaterial tillhandahålls utan kostnad Teman: barns existentiella behov, situationsbaserade händelser, anonyma frågeställningar, hur agerar föräldrar logiskt och förväntningar på barn

Datum: 5 maj, 7 maj, 12 maj, 14 maj, 19 maj, 21 maj, 26 maj, 28 maj.

Tid: 18.00 till 20.00.

Plats: Strandgatan 30. Ingång på baksidan av Lyreco, passera lastbryggan. Porttelefon tryck på Imerge/schack.

Anmälan: Ja, anmäl dig via mejl eller på Winwin konsult. 12 deltagare per tillfälle.

Arrangör: Teresa Benkarcik, Teresa Winwin konsult

Kontakt: Vid frågor och för anmälan, hör av dig till teresa@winwinkonsult.se eller 0725 65 26 10.

Babymassage

Vill du vara med på Babymassage tillsammans med din bebis? Babymassage är massage genom mjuk beröring. Babymassage hjälper dig att stanna upp i nuet tillsammans med ditt barn och underlättar för dig att på ett naturligt sätt uppmärksamma och tolka barnets signaler. Babymassage hjälper dig att med enkla metoder skapa en rofylld samvaro med ditt barn. Lämplig ålder på barnet är cirka två till sex månader, innan det börjar krypa.

Vi ses på familjecentralen i en liten grupp med maximalt åtta bebisar, torsdagar klockan 10.30 till 12.00. Totalt blir det fem tillfällen per grupp. Grupper startar löpande under varje termin.

För frågor eller anmälan, hör av dig till Familjecentralen eller prata med någon på Öppna förskolan. Välkomna!

familjecentralen@ulricehamn.se

Träff för föräldrar med funderingar om skolnärvaro

Är du förälder till barn som inte går till skolan och önskar träffa andra föräldrar i liknade situation? Välkommen till tre träffar där du tillsammans med andra föräldrar får möjlighet att dela tankar och funderingar kring ditt barns skolfrånvaro.

Syfte är också att du skall få idéer, tankar och verktyg för att bli en säkrare i hur du kan motivera ditt barn till att öka närvaron i skolan. Gruppen leds av personal på öppenvården som har erfarenhet av att arbeta med barn med problematisk skolfrånvaro.

Anmäl ditt intresse till:

Aljban Mustafa, aljban.mustafa@ulricehamn.se, telefon 0766-43 67 75.

Anna Kjerrulf, anna.kjerrulf@ulricehamn.se, telefon 0766-43 56 89.

Välkommen till ny föräldrautbildning – Komet

Är du förälder till ett barn mellan tre och elva år och önskar färre bråk och mer positiv samvaro hemma? Inom ramen för ett forskningsbaserat program erbjuder vi gruppträffar där du kan lära dig nya sätt att samspela med ditt barn och stärka er relation.

Programmet heter Komet och föräldrar som gått kursen tycker att den gör skillnad. Många upplever positiva förändringar redan efter de första träffarna. Du får träffa andra föräldrar i liknande situationer, dela erfarenheter och få praktiska verktyg. Våra träffar leds av utbildade gruppledare och ger dig möjlighet att öva och diskutera i en stödjande miljö.

Vi möts tio gånger en gång i veckan. Varje träff varar i två timmar. Tillsammans utforskar vi olika teman för att stärka föräldraskapet. Ta steget mot en lugnare och gladare familjevardag.

Datum och tid:

Torsdagar klockan 16.00-18.00 med start 23 januari 2025 (uppehåll vecka sju).

Anmäl ditt intresse till:

Per Ebenfeldt, per.ebenfeldt@ulricehamn.se, telefon 0766-43 52 35.

Johannes Gustavsson, johannes.gustavsson@ulricehamn.se, telefon 0766-43 56 95.

Barn i föräldrars fokus

Utbildningen sätter fokus på hur barn påverkas av att ha separerade föräldrar som befinner sig i oenighet kring hur de ska göra bäst för sina barn. Förutom att inge hopp, synliggör vi under utbildningen barnets behov och situation. Du får fundera över vad du kan göra för att underlätta för barnet utifrån den verklighet det befinner sig i.

Vi träffas tre gånger där teoretiska kunskaper varvas med gruppdiskussioner. Föräldrar till samma barn deltar inte i samma grupp. Vi som leder grupperna har tystnadsplikt, vilket innebär att vi inte pratar med någon annan om det som sägs i gruppen (undantaget är om oro finns som innefattas av anmälningsplikt).

Plats: öppenvårdens lokaler, Garvaregränd 4, Ulricehamn.

För mer information och anmälan:

Annelie Håkansson, 0321 – 59 56 72, annelie.hakansson@ulricehamn.se.

Anna Kjerrulf, 0321 – 59 56 89, anna.kjerrulf@ulricehamn.se.

Tematräffar på familjecentralen våren 2025

Onsdagar klockan 10.00 till 12.00.

För alla småbarnsfamiljer i hela kommunen!

Vecka 4

Böcker och läsglädje för de minsta barnen. Kom och låt dig inspireras av roliga böcker för de små barnen, vi pratar om vikten av att läsa tidigt för sina barn och hur du som vuxen kan uppmuntra ditt barn till tidig språkutveckling.

Vecka 5

Babybuffé. Vi lagar, smakar, upplever och pratar mat. För er med de minsta barnen upp till ett år.

Vecka 6

Pekbokstillverkning. Ta med egna bilder ca 8 st, eller välj av vårt utbud, så har vi utrustning för att ”designa” en egen pekbok.

Vecka 8

Förskoleinfo. När och hur ställer man sitt barn i kö? Allmän förskola/15 timmars placering. Vad förväntas av mig som förälder, vilka förväntningar kan jag ha på förskolan? Rektor för förskola och placeringsassistent informerar och svarar på frågor.

Vecka 9

Böcker och läsglädje för de minsta barnen. Kom och låt dig inspireras av roliga böcker för de små barnen, vi pratar om vikten av att läsa tidigt för sina barn och hur du som vuxen kan uppmuntra ditt barn till tidig språkutveckling.

Vecka 10

Mat för barn och familj. Matinspiration för hela familjen. Vi lagar och smakar! Mellanmål och lunchmat.

Vecka 11

Regnbågsfamiljer möts. För er som lever i en regnbågsfamilj. Vi träffas och fikar.

Vecka 14

Babybuffé. Vi lagar, smakar, upplever och pratar mat. För er med de minsta barnen upp till ett år.

Vecka 15

Pekbokstillverkning. Ta med egna bilder ca 8 st, eller välj av vårt utbud, så har vi utrustning för att ”designa” en egen pekbok.

Vecka 17

Odla med barn. Vi botaniserar bland fröer och provar att så.

Vecka 18

Mat för barn och familj Matinspiration för hela familjen. Vi lagar och smakar! Mellanmål och lunchmat.

Vecka 19

Besök på nya bibblan! Vi ses på nya stadsbiblioteket vid Väveriet och kollar in barnavdelningen. Möjlighet att ordna lånekort och förstås låna böcker.

Vecka 20

Vad säger psykologen om… Barn och sömn. Vår psykolog medverkar. Kom och ställ frågor om allt som rör detta ”spännande” område!

Vecka 21

Säkerhet vid vatten – Livräddningssällskapet. Vi får besök av Svenska Livräddningssällskapet som ger kunskap om säkerhet i, på och vid vatten för ditt barn. Hur kan du som vuxen bli trygg vid vatten, i badhus eller vid stranden.

Vecka 22

Babybuffé. Vi lagar, smakar, upplever och pratar mat. För er med de minsta barnen upp till ett år.

Vecka 23

Barnvagnspromenad. Vi träffas vid Bryggans parkering kl 10.00 och går en runda tillsammans.

Vecka 24

Gränser och kommunikation. Öppenvårdsenheten medverkar och håller i en kort föreläsning. Kom, lyssna och ställ frågor om detta ”spännande” ämne.

Välkomna!

Publicerat av Anders Rosenberg den 5 november 2024, senast ändrad den 24 april 2025

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?