Gå till innehåll

Dricksvatten i verksamheten

Företag och offentliga verksamheter som hanterar eller erbjuder dricksvatten måste göra det enligt särskilda regler.

Vatten som används för dryck, till matlagning och till beredning av livsmedel betraktas som dricksvatten. Även vatten som används för vissa andra ändamål på livsmedelsproducerande företag är dricksvatten.

Exempel på verksamheter är:

  • kyrkor och församlingshem
  • förskolor och servicehus
  • campingplatser, gästhamnar och friluftsanläggningar
  • caféer, restauranger, vandrarhem
  • konferensanläggningar
  • bygdegårdar och klubblokaler som hyrs ut samt alla kommunala
  • dricksvattenanläggningar
  • samfälligheter
  • livsmedelsindustrier.

För vem gäller reglerna

Hur dricksvattnet hanteras är reglerat i både svensk lagstiftning och inom EU. Reglerna för dricksvatten gäller för:

  • Alla livsmedelsföretagare som i sin verksamhet använder vatten för beredning eller bearbetning av livsmedel.
  • Alla kommersiella och offentliga verksamheter som tillhandahåller dricksvatten till allmänheten.
  • Allt dricksvatten från vattenverk som försörjer fler än 50 personer eller tillhandahåller mer än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn.

Kontrollera dricksvattnet

Alla som omfattas av reglerna ska lämna ett förslag på provtagningsprogram med provtagningspunkter och frekvens till kommunen som sedan fastställer programmet.

När man utser provtagningspunkter och utför provtagning är det viktigt att provet är representativt för det dricksvatten som undersökningen avser. Syftet med de flesta undersökningar är att få en rättvisande bild av dricksvattnets normala kvalitet. Undersökningar av dricksvatten enligt dricksvattenföreskrifterna är mer regelstyrda än för övriga livsmedel och kan delas in i:

  • Regelbundna föreskrivna undersökningar i form av normal kontroll och utvidgad kontroll.
  • Undersökningar som ingår i driftsinstruktionen.
  • Undersökningar som ingår i underhåll och skötsel av distributionsanläggningen.
  • Verksamhetsutövarens undersökningar på förekommen anledning.

Det kan till exempel vara för att utreda orsaken till problem om det finns anledning att misstänka att ämnen eller mikroorganismer kan förekomma i sådana halter att de kan utgöra fara för människors hälsa.

Registrera dricksvattenanläggningar

Små dricksvattenanläggningar som ska följa dricksvattenföreskrifterna ska normalt registreras hos kommunen. Syftet med registrering är att kontrollmyndigheten ska få kännedom om att en verksamhet bedrivs och var den är belägen.

Tillfälliga verksamheter registreras på samma sätt som permanenta. Det är verksamhetsutövarens ansvar att undersöka huruvida verksamheten på anläggningen omfattas av krav på registrering.

Anmäl registrering av dricksvattenanläggning (pdf) pdf, 949.2 kB, öppnas i nytt fönster.
Egenkontrollprogram för dricksvatten (pdf) pdf, 136.1 kB.

Kontakt för kontroll

Om du ska kontrollera kvalitén på ditt dricksvatten kan du kontakta ett vattenlaboratorium som är ackrediterat för att utföra analys av dricksvatten. Vilket vattenprov som du ska ta står i ditt provtagningsprogram.

Laboratorierna har enkla och bra vägledningar till vilka analyser du ska välja, samt förklaringar till hur analysresultaten ska tolkas. Ofta är det lämpligt att ta både ett kemiskt prov och ett bakterieprov för att få en bra bild av vattenkvaliteten.