God mat – en framgångssaga för att minska klimatbelastningen

Kan köttproduktion bidra till miljönytta, hur väljer vi klimatsmarta råvaror och varför behöver vi tänka till kring matsvinn? Vi berättar hur maten påverkar klimatet och vad som ligger bakom kostenhetens framgångsrika arbete med att minska klimatbelastningen.

Kock som skär tomater i ett kök

Hur påverkar maten klimatet?

Mat och klimat hänger ihop. Oavsett om maten är ekologisk eller närproducerad sker utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser längs hela livsmedelskedjan. Hur? Vi går igenom klimatbelastningen steg för steg, från att maten produceras till att den slängs. Ja, du läste rätt. Slängs.

Produktion

Redan från start, när vi producerar maten vi ska äta, släpper vi ut växthusgaser genom maskiner och gödningsmedel. Gödningsmedel som framställs med hjälp av fossila bränslen ger extra stora utsläpp, men även naturliga gödningsmedel påverkar klimatet. Sedan har vi köttet. Visste du att en vegetarisk rätt i genomsnitt har hälften så stor klimatpåverkan som en kötträtt? Det beror på att uppfödning av djur står för en stor del av utsläppen.

Transport

När maten har producerats transporteras den för att paketeras och sedan vidare för att säljas i butik. Processen innebär ytterligare utsläpp från transporter och industrier men även utsläpp genom det emballage som används för att förpacka maten. Sist men inte minst tar många av oss bilen till matbutiken för att handla, vilket också påverkar klimatet.

Tillagning

Hur vi tar hand om förpackningarna, vilka köksmaskiner vi använder och hur vi tar tillvara på råvarorna när vi lagar maten är några saker som också påverkar klimatbelastningen. Visste du att vi i ett genomsnittligt svenskt hushåll slänger två kilo matavfall per person varje vecka? Det kan vara allt från råvaror som inte använts till lagad mat som har blivit över. Den lagade maten som slängs är vad vi kallar för matsvinn.

Så minskar kostenheten matens klimatpåverkan

Så, hur ska vi göra för att minska matens påverkan på klimatet? Sedan ett par år tillbaka har kommunens kostenhet klimatberäknat varje råvara som används för att komponera rätterna som serveras i våra verksamheter. Målet är att varje måltids klimatavtryck ska vara under 0,9 CO2e.

– Koldioxidekvivalenter, CO2e, är ett gemensamt mått för alla olika utsläpp av växthusgaser och deras inverkan på klimatet. I dag har vi ett snitt på 0,76 C02e per måltid, vilket vi är väldigt stolta över, säger Simone Johansson, verksamhetschef.

Köttet då? Det är faktiskt så att betande djur kan bidra med miljönytta. Naturbete är nämligen viktigt för den biologiska mångfalden.

– Vi ska inte sluta äta kött, men vi ska minska konsumtionen för att bromsa klimatförändringen, fortsätter Simone.

Simone berättar att kostenheten lägger stor vikt vid att maten är god. Det viktigaste av allt är att brukare och elever vill äta den. För vad händer annars? Jo, maten slängs. Även om matsvinnet inte är den största boven, har alla utsläpp från jord till bord skett i onödan om maten inte äts upp.

– Matsvinn är en viktig fråga i vårt arbete. Vår målsättning är att matsvinnet ska vara högst 43,63 gram per portion, avslutar Simone.

Tre tips till dig som kommuninvånare

För att tackla klimatkrisen behöver vi hjälpas åt. Som kommuninvånare kan du göra mycket i din vardag för att leva mer klimatsmart. Vi ger dig tre tips för att minska utsläppen genom smarta matval. Hur många utmaningar antar du?

Minska matavfallet

Planera dina inköp så du inte behöver slänga mat, det vinner både miljön och plånboken på.

Välj mer grönt

Vegetabiliska livsmedel har lägre klimatpåverkan än kött. Hur många vegetariska eller veganska rätter lyckas du få in på din veckomeny?

Ät mindre och bättre kött

Tänk på att betande djur kan bidra med miljönytta, även om den totala köttkonsumtionen behöver minska. När du väl väljer att äta kött, ät närproducerat.

Psst! Visste du att Ulricehamns kommun är nominerade till Årets hållbara skolmatskommun 2022? Vem som kammar hem priset avslöjas vid en prisutdelning den 20 september. Håll utkik!

Publicerat av Elin Ohlsson den 7 september 2022, senast ändrad den 6 september 2022

Kontakt