ANDTS

Visste du att vi är en rökfri arbetsplats? Vi arbetar också mot bland annat langning och dopning. Här hittar du information om kommunens arbete, men också information om olika former av riskbruk och beroenden. ANDTS står för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel.

Alkohol

Stoppa langningen

Den lokala kampanjen ”Stoppa langningen” är en del av den nationella informationssatsningen ”Tänk om”. Syftet är att sprida kunskap till föräldrar om tonåringar och alkohol men en målsättning att minska tillgängligheten till alkohol för tonåringar samt sprida kunskap och skapa opinion kring langning. Som vuxen kan du med bra argument vara ett viktigt stöd för din tonåring i svåra frågor kring alkohol.

Tips och råd till dig som är förälder hos Tänk om

Tonårsparlören

Att det är bra att prata med sin tonåring vet alla. Frågan är bara hur. Tonårsparlören har tips, argument, idéer och fakta som tonårsföräldrar kan ha nytta av.

Frågor och svar om ungdomar och alkohol hos IQ

Narkotika

Cannabis

Cannabis är ett samlingsnamn för till exempel hasch och marijuana och är den narkotika som är vanligast i Sverige.

Riskfaktorer för ungas narkotikabruk och narkotikarelaterade problem hos Folkhälsomyndigheten

Dopning och ren träning

Ulricehamns kommun och gymmen i Ulricehamn arbetar aktivt tillsammans mot dopning. Vi vill att du som besöker ett träningsställe i kommunen ska kunna träna rent och säkert – i en miljö utan dopning och narkotika. Samarbetet innebär att en person som testar positivt vid dopningskontroll blir avstängd från samtliga träningsställen i ett år.

Rökning

Alla som röker skadas av sin rökning. Varannan rökare dör i förtid och förlorar i genomsnitt tio år av sin förväntade livslängd.

Information om hur din hälsa påverkas av rökning hos Folkhälsomyndigheten

Råd och stöd för dig som vill sluta röka hos Sluta Röka-linjen

Rökfri skola

I Sverige är det förbjudet att röka på skolgårdar sedan 1994. Tobakslagen är till för att skydda barn och unga, men det röks fortfarande på skolgårdar, särskilt på gymnasieskolor. För att komma ett steg närmare en rökfri verksamhet har Länsstyrelsen i Stockholm tagit fram ett förslag till fortsatt arbete på lokal nivå. Rapporten riktar sig främst till gymnasieskolor.

Ett steg närmare en rökfri skola (pdf)

Rökfri arbetstid

Rökfri arbetstid innebär att anställda inom Ulricehamns kommun inte röker under arbetstid, varken inomhus eller utomhus under hela dygnet. Det är inte tillåtet att röka i kommunens lokaler, på arbetsplatserna, skolgårdsområden, i fastigheter, trappor, entréer eller parkeringar. Förbudet gäller även i närområdet av kommunens lokaler eller arbetsplatser. Vid intresse erbjuder vi hjälp och stöd i form av rökavvänjningsgrupper via företagshälsovården.

Spel

Överdrivet spelande är ett folkhälsoproblem som drabbar mer än två procent av befolkningen. På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du läsa mer om överdrivet spelande, spelprevention och anhörigstöd.

Kunskap för dig som förebygger spelproblem hos Folkhälsomyndigheten

Första hjälpen vid spelproblem

Är du orolig för ditt eller någon annans spelande om pengar? Ring eller chatta med Stödlinjen.

Stödlinjen

Publicerat av Ellen Haglund den 3 juli 2023, senast ändrad den 31 augusti 2023

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?