Ny i Sverige

Du som är nyanländ till Sverige får stöd av kommunen att komma in i samhället. Integration handlar om att människor med olika ursprung och bakgrund möts och om att personer som är nya i Sverige kommer in i samhället.

Ulricehamns kommun arbetar med integration på olika sätt. Det handlar till exempel om olika insatser och aktiviteter där människor med olika bakgrund och kultur möts för att få kunskap om varandra. Men också om möjligheten att lära sig svenska och om det svenska samhället.

Integrationscenter

Integrationscenter ger stöd till dig som kommer till oss i Ulricehamns kommun. Vårt uppdrag är att stödja din integration i samhället bland annat genom fadderverksamhet och föräldrautbildningar. Vi samverkar också med myndigheter och ger stöd till nyanlända barnfamiljer inför skol- eller barnomsorgsstart.

Hitta till oss

Vi sitter tillsammans med arbetscenter på Norra Strandgatan 5A i Ulricehamn.

Fadder för nyanlända

Vill du vara med och ge nyanlända en bra start i Sverige? Då kan du bli fadder!

Bli fadder för nyanlända

Välkomsten

Välkomsten är en del av integrationscenter, ett gemensamt mottagande för nyanlända familjer både föräldrar och barn. Under de första 2-3 veckorna i Sverige och Ulricehamn ska barn och föräldrar ges möjlighet att mjukstarta tillsammans. Hela familjen får information om förskolan och skolans verksamhet och på barnen görs en första kartläggning av deras tidigare skolbakgrund. Barn placeras i sina respektive hemklasser och efter tiden i Välkomsten följer pedagogen från Välkomsten med till mottagande i förskola eller skola för överlämnande. Välkomsten finns på Tingsholmsgymnasiet, ingång F1.

SFI, Svenska för invandrare

För dig som är ny i Sverige och behöver lära dig svenska finns kurser i Svenska för invandrare (SFI). I kursen får du också kunskaper om det svenska samhället. Du kan ansöka om plats under hela terminen och börja kursen under hela året. Vår sekreterare hjälper dig att skriva in dig på kursen. Boka tid via telefon på 0321-59 54 57.

Svenska för invandrare (SFI)

Tolk

De personer som inte kan tala svenska har rätt till tolk när de är i kontakt med myndigheter. Det kan till exempel vara kontakten med skola, omsorg eller handläggare. Det kostar ingenting att anlita tolk, men det är viktigt att du innan mötet anger att du behöver en tolk och vilket språk det gäller. Det är myndigheten som beställer en tolk till mötet.

Publicerat av Ulricehamns kommun den 23 januari 2015, senast ändrad den 26 april 2023 av Ellen Haglund

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?