Borgerlig vigsel

Välkomna att gifta er borgerligt i Ulricehamns kommun! Hos oss är borgerlig vigsel kostnadsfri. Borgerlig vigsel är precis som kyrklig vigsel juridiskt bindande, men innehåller inga religiösa inslag. Tänk på att boka vigseln god tid. Vigseln äger oftast rum i rådhuset i centrala Ulricehamn, men ni kan också komma överens med vigselförrättaren om att vigseln ska äga rum på annan plats.

Hur ni gifter er borgerligt

Ansök om hindersprövningsintyg hos Skatteverket. Intyget är giltigt i fyra månader. Skicka eller lämna intygen från Skatteverket till Ulricehamns kommun minst sju dagar före vigseln.

Vi kontaktar någon av förrättarna och kommer överens om dag, tid och plats. Två vittnen ska närvara vid vigseln, vittnena ska ha fyllt 15 år. Ange för- och efternamn på dessa när ni bokar vigseln. Har ni inte egna vittnen kan två kommunala tjänstemän kallas om vigseln äger rum under kontorstid.

Efter vigseln får paret ett vigselbevis. Vigselförrättaren underrättar Skatteverket om vigseln.

Hindersprövning och anmälan om efternamn

Kontakta Skatteverket och be att få ”Anmälan hindersprövning” samt ”Anmälan efternamn” eller hämta dem själv på skatteverkets webbplats. Underteckna och skicka dessa till Skatteverket så får ni efter cirka en vecka automatiskt ”Intyg vigsel” och ”Intyg hindersprövning” hemskickat. Intygen har en giltighetstid på fyra månader.

Våra vigselförrättare

Det är länsstyrelsen som utser de vigselförrättarna som finns i kommunen. Nedan ser du vilka som finns i Ulricehamns kommun.

Emma Magnusson

”Äktenskap är ett kärlekens kontrakt. Att få vara en del av det ögonblicket när två personer skriver det kontraktet är både vackert och ärofyllt”.

Eva Grönbäck

”Att få vara delaktig i en minnesvärd dag som binder två unika människors tro på livet och kärleken är för mig fantastiskt underbart.”

Ing-Britt Jonsson

”Att gifta sig är ett stort steg och det allra största kärleksbeviset man kan ge varandra, att finnas där för varandra i en lugn och  trygg gemenskap då överlever kärleken.”

Inga-Maj Larsson

”Störst av allt är kärleken! Att få dela glädjen med två människor som i vigseln avger sina kärlekslöften till varandra är stort och ett förtroende att förvalta.”

Ingrid Isaksson

”Vigseln är en höjdpunkt i livet. Det är ett stort förtroende paret ger mig. Min roll är att forma ceremonins innehåll utifrån deras livssyn och önskemål.”

Roland Karlsson

”För mig är det en enorm glädje att få vara delaktig i föreningen mellan två människors kärlek till varandra genom vigsel”

Roger Wilhelmsson

”Det är ett stort förtroende paret ger mig och jag tycker det är spännande att försöka anpassa vigseln för varje enskilt par – det är ju ändå en av höjdpunkterna i deras liv”

Valter Persson

”Jag hjälper dig gärna att göra din vigsel till ett minne för livet.”

Publicerat av Ulricehamns kommun den 23 januari 2015, senast ändrad den 17 augusti 2022 av Elin Ohlsson

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?