Mark och miljö
Vattenkvalitet
Kommunen följer utvecklingen av kända miljöstörande faktorer i våra vatten. Det gör vi med hjälp av miljöövervakning. Mycket av arbetet gör vi ihop med andra aktörer och regionalt tillsammans med länsstyrelsen.
Uppföljning av kalkning av sjöar
Ulricehamn kalkar de tre sjöarna Surströmmasjön, Trehörningen och Vallsjön. För att använda rätt dos kalk provtar vi där vi bland annat mäter pH-värde och alkalinitet.
Uppföljning av försurning i sjöar
En större undersökning av försurningstillståndet utfördes under 1980-talet i kommunens sjöar. I nuläget tar vi prover i dessa sjöar: Lindshultasjön, Rydsjön, Påbosjön, Oxasjön, Lillösjön, Björnsjön, samt Jälmån vid Tokared och Grönahög. Proven tas normalt två gånger per år.
Badvattenkvalitet
Mer information om Ulricehamn kommuns badvattenkvalitet hittar du på Havs- och vattenmyndighetens webbplats Badvattenprover i kommunen
Luftkvalitet
Försurande luftnedfall
Kommunen har mätt nedfall för den nationella miljöövervakningen av svavel och kväve i kommunen sedan 1980-talet. För närvarande gör vi detta i Humlered. Syftet är följa upp utvecklingen av försurande nedfall. Provtagning görs tolv gånger per år.
Luftkvalitet i Ulricehamn
Vi följer upp luftkvaliteten genom mätning av bland annat partiklar som kan vara skadliga för hälsan. Detta gör vi ihop med andra kommuner genom luftvårdsförbundet Luft i Väst.
Övrigt miljöarbete
Gammastrålning
I Ulricehamn finns två provpunkter för mätning av gammastrålning. Mätningen har utförts sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl och syftar till att upptäcka eventuella nya tillbud som kan öka strålningen. Provtagning görs var sjunde månad.
Kvicksilver i gädda
Undersökningen av kvicksilver i gädda har utförts vid ett antal tillfällen, senast år 2000.
Kvicksilver får vi i oss bland annat genom att äta fisk.
Fisk och skaldjur – råd från Livsmedelsverket