Din roll som kommuninvånare – i vår gemensamma avfallsplan

Hur kan du hushålla med maten och konsumera mer hållbart? I vår avfallsplan, som beskriver hur kommunerna i Boråsregionen planerar att arbeta med strategiska avfallsfrågor fram till 2030, har du som kommuninvånare stora möjligheter att bidra till att vi uppnår målen. Vi berättar vilka mål som riktar sig till dig och vad du kan göra – mot en hållbar framtid.

ÅtervinningsstationFoto: Sören Håkanlind

– Nu skapas det cirkulära samhället och du är en del av det, säger Ola Alinvi, miljöstrateg på Ulricehamns kommun.

Våra målområden

Vår avfallsplan utgörs av 6 målområden, 16 mål och en åtgärdsbank som tillsammans ska bygga det cirkulära samhället. Vissa mål är riktade till kommunens verksamheter, vissa till dig som invånare och vissa till oss båda. Är du nyfiken på hur du kan bidra till att vi uppnår målen? Vi berättar om några mål som riktar sig till dig.

– Genom att ta tillvara på jordens resurser på ett ansvarsfullt sätt kan du göra en insats för miljön, din egen ekonomi och målen i vår gemensamma avfallsplan. Ditt agerande har en avgörande betydelse för hur väl vi kommer att lyckas, säger Marie Ström, VA-chef på Ulricehamns Energi.

Hushålla med maten

Visste du att hushållen står för 70 procent av matsvinnet? Ja, i dag slängs så mycket som var femte matkasse vi handlar. I vår avfallsplan har vi därför som mål att minska matsvinnet med hela 50 procent per invånare jämfört med 2021. För att matens miljöpåverkan under sin resa från jord till bord inte ska ske i onödan kan du göra mycket. Planera dina inköp, förvara maten på rätt sätt och tänk på att datummärkningen är satt med marginal. Att dessutom ta del av små tips, som att frysa ner en banan som börjar ledsna till slantar för att använda till smoothie en annan dag, kan göra stor skillnad i längden. Fundera över vad du kan göra annorlunda för att minska svinnet!

God mat – en framgångssaga för att minska klimatbelastningen

Konsumera hållbart

Har du hört talas om osynligt avfall? Det är vad avfall som uppstår vid tillverkning kallas. Om vi hela tiden fortsätter att köpa nytt kommer avfallsmängderna att öka, även om det går att återvinna en hel del. Därför är det viktigt att en förändring sker långt innan avfallet är i närheten av att uppstå. I vår avfallsplan har vi som mål att öka din förståelse om kopplingen mellan konsumtionsbeteende, avfallsmängder och miljöpåverkan. Åtgärdsbanken berättar hur, men vi vill redan nu få dig att fundera över hur du kan konsumera mer hållbart. Kan du undvika nyinköp? Om inte, kan du sträva efter att köpa återbruk eller material som kommer från ett cirkulärt flöde? Återbruk, till exempel, är ofta ett bra alternativ för både plånboken och miljön. Oavsett vilken väg du väljer att gå vill vi uppmana dig att låta livslängd och hållbarhet väga tungt när du väl väljer att konsumera.

Sortera mera

Visste du att närmare 65 procent av det kommunala avfallet i Boråsregionen förbränns när en stor del av det hade varit möjligt att återvinna? I vår avfallsplan har vi som mål att minska felsorteringen i restavfallet med 50 procent jämfört med 2021. Här kommer du in i bilden. Varje gång du återvinner en mjölkkartong, en schampoflaska eller en glasburk bidrar du till ett mer hållbart Sverige. Genom att sortera på rätt sätt och få materialåtervinning att bli en naturlig del av din vardag kan du spara på våra naturresurser, få det använda att bli nytt igen och tillsammans med andra göra skillnad på riktigt. I dag är endast 38 procent av restavfallet rätt sorterat – hur kan du påverka siffran med din soppåse?

Fimpa skräpet

Har du tänkt på att skräp föder skräp? Människor uppfattar det som mer okej att slänga skräp på en plats som redan är nedskräpad. I vår avfallsplan har vi som mål att minska nedskräpningen med 50 procent jämfört med 2022. För att nå dit behövs ditt engagemang. Återanvänd det som går att återanvända och återvinn resten. Du kan också göra en insats för att minska den allmänna nedskräpningen genom att plocka upp skräp du stöter på. Varför inte ta med sig en påse på promenaden, till stranden eller ut i skogen?

Har du noterat en papperskorg som ofta är full är du välkommen att kontakta oss på parkochskog@ulricehamn.se. Vi tar gärna emot synpunkter på tömning!

Mer läsning

Om du är nyfiken på våra verksamheters mål eller avfallsplanen i sin helhet är du varmt välkommen att läsa mer eller kontakta oss.

Gemensam avfallsplan

Tack för dina insatser.

Publicerat av Elin Ohlsson den 7 november 2022, senast ändrad den 7 november 2022

Kontakt