Följer din arbetsplats med på cykeltåget mot en hållbar framtid?

Våren är runt hörnet och vi är redo att pendla med vind i håret. Ja, även i år är Ulricehamns kommun med i Cykelvänlig arbetsplats – ett initiativ i samarbete med Cykelfrämjandet för att få fler kommuninvånare att cykelpendla till jobbet. Hur många kriterier kan du och din arbetsplats uppfylla? Häng på!

Cykel i retrostil parkerad på gatan

Cykelvänlig arbetsplats 2022 är en tävling som bjuder in företag, kommunala och offentliga verksamheter, föreningar och organisationer inom kommunens gränser till att tävla om titlarna “Cykelvänligast”, “Årets nykomling” och “Årets cykelidé” fram till sista december i år. Syftet med initiativet är att främja cyklingen runt om i kommunen.

– Att cykla i stället för att ta bilen är inte bara snällt för miljön, det ger också en positiv effekt på hälsan, säger Ola Alinvi, miljöstrateg på Ulricehamns kommun.

Så funkar det

Redo att starta dagen med en cykeltur? Så här deltar ni i Cykelvänlig arbetsplats 2022!

Utse en ansvarig

Börja med att utse en ansvarig person eller arbetsgrupp som jobbar med frågan internt.

Registrera er

Fyll i uppgifter om hur cykelvänlig er arbetsplats är idag och ladda upp en logotyp för att synas bland de medverkande arbetsplatserna.

Resevaneundersökning

Skicka ut en resevaneundersökning till alla anställda, som ansvarig får information om via mail.

Plocka kriterier

Redo? Nu är det dags att sätta igång! Se över kriterierna och gör en plan för vad ni kan förbättra på er arbetsplats. Ju fler stjärnor, desto cykelvänligare arbetsplats!

Kriterier för en cykelvänlig arbetsplats hos Cykelvänligast

Övertala chefen

Tycker du att din arbetsplats ska delta i tävlingen Cykelvänlig arbetsplats 2022? Tipsa chefen via en mailfunktion på cykelvanligast.se.

– Alla arbetsgivare kan göra något för att gynna de som vill cykla till jobbet! Det kan handla om allt från att erbjuda cykelpump till att bygga ett cykelgarage – väl investerade pengar som ger piggare medarbetare med god hälsa som bidrar till ett bättre klimat på arbetsplatsen, säger Ola.

Tipsa chefen hos Cykelvänligast

En del av vårt klimatlöfte

Visste du att vi deltar i Cykelfrämjandets kommunvelometer? Det innebär att insatser för cykling mäts och redovisas under flera år för att kunna se förändringar över tid. Cykelvänlig arbetsplats 2022 är ett av många initiativ för att uppnå vårt klimatlöfte, minska utsläppen av växthusgaser och bidra till en attraktiv cykelkommun. Följ med oss på vägen dit!

Ulricehamns kommuns klimatlöften 2022

Publicerat av Elin Ohlsson den 14 mars 2022, senast ändrad den 18 januari 2024 av Ellen Haglund

Kontakt