Tvättar du din bil på garageuppfarten?

Varje år genomförs 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Nu närmar sig den årliga biltvättarhelgen – som ska få fler hemmatvättare att göra rätt.

Person som tvättar en bil

– Om du värnar om din närmsta sjö ska du inte tvätta bilen på gatan. Genom att tvätta bilen i en biltvätt får du inte bara en ren bil, utan även rent vatten, säger Sara Bjerenius, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Ulricehamns kommun.

Ett vanligt missförstånd är att vattnet som rinner ner i gatubrunnen går via ett reningsverk, men så är inte fallet. Tvättvattnet spolas rakt ut i dagvattnet och påverkar vattenmiljön i din närmsta sjö. Även miljömärkta biltvättmedel är gjorda för att brytas ner i ett reningsverk. Att tvätta bilen på gatan är alltså inte bara otillåtet, det är också farligt för hälsan och miljön. Så vad ska du göra i stället? Jo, tvätta bilen i en biltvätt.

Den 23 till 24 april äger den årliga biltvättarhelgen rum – ett ypperligt tillfälle för dig som hemmatvättare att ställa om och börja tvätta på rätt sätt. Passa gärna på att tvätta bilen i en biltvätt när du ändå ska tanka eller göra andra ärenden, så belastar du inte miljön med din körning.

Träffa miljöenheten

Under förmiddagen den 21 april kommer ett gäng från miljöenheten att bjuda på kaffe och bulle till dig som väljer att köra in bilen i tvätthallen hos Hallgrens, OKQ8 eller Circle K i Ulricehamn. Är du fikasugen eller har frågor om hur du ska tvätta på rätt sätt är du välkommen förbi. Vi ses!

Publicerat av Elin Ohlsson den 14 april 2022, senast ändrad den 12 oktober 2022

Kontakt