Joanna siktar på titeln Framtidens kvinnliga ledare 2022

”Sverige behöver fler chefer som Joanna” är några väl valda ord i den motivering som gav Joanna Miklos-Svan chansen att kvala in bland landets 75 främsta unga kvinnor som nått chefspositioner. Den 10 maj ska en vinnare koras.

Ung kvinna som är nominerad till Framtidens kvinnliga ledare 2022

​​​​​​​Jag vill tacka Ulricehamns kommun som är en arbetsgivare att vara stolt över, men också min chef och mina kollegor som har gett mig förutsättningar att bli den ledare jag är idag, säger Joanna, enhetschef på miljöenheten.

Vi backar bandet till 2016. Med ett år kvar till en kandidatexamen i miljöanalys får Joanna nys om tjänsten som miljöinspektör på Ulricehamns kommun. Joanna tar chansen, blir erbjuden tjänsten och jobbar parallellt med studierna under ett års tid. En kandidatexamen senare har Joanna fullt fokus på karriären och får snart en ny roll inom tjänsten, som funktionsansvarig på enheten, där hon för första gången får utforska sin talang för ledarskap. Joanna trivs och får snabbt växla om igen. Den här gången till enhetschef på miljöenheten.

– Det var väldigt modigt av min dåvarande chef, Sebastian, att lyfta fram en så pass grön medarbetare utan chefsbakgrund. Där pratar vi tillit. Han är en stor inspirationskälla, säger Joanna.

Idag är Joanna chef över 15 drivna medarbetare. Under sin tid på enheten tycks hon se en tydlig kulturförändring – där fler tar initiativ, tänker nytt och vågar ifrågasätta gamla arbetssätt.

– Ledarskap för mig handlar om att ge sina medarbetare förutsättningar att blomstra. Jag vill att de ska gå till jobbet varje dag för att utvecklas, i sina yrkesroller och som människor, berättar Joanna.

När Joanna får frågan om varför hon tror att hon har blivit nominerad till Framtidens kvinnliga ledare 2022 berättar hon om miljöenhetens goda resultat, men är noga med att belysa att det inte bara är hennes förtjänst, utan hela lagets.

– Kundnöjdheten, effektiviteten och kvaliteten ökar. Vi jobbar mycket med kvalitetsarbete och har fått väldigt fina resultat på kort tid, men inte på bekostnad av medarbetarnas välmående. Tvärtom, säger Joanna.

Den 23 december förra året fick Joanna veta att hon var en av många nominerade till Framtidens kvinnliga ledare 2022. Nu har Ledarna rankat henne till en av 75 kvinnliga ledare som visar på värdet av ett bra ledarskap. Nästa vecka bär det av till Stockholm för att gå på föreläsningar, luncha med andra inspirerande ledare och följa nedräkningen inför att Ledarna ska kora en vinnare. Ännu har nervositeten inte gjort sitt intåg, men klädfrågan känns desto värre att tackla.

– Vad ska jag ha på mig? Det är galatema, säger Joanna och skrattar.

Vill du se när vinnaren koras?

Följ nedräkningen hos Fackförbundet Ledarna

Publicerat av Elin Ohlsson den 6 maj 2022, senast ändrad den 6 maj 2022

Kontakt