Nu firas nationaldagen åter i Stureparken

Efter två års uppehåll återkommer nationaldagsfirandet till Stureparken i Ulricehamn. Dagen kommer att firas med allsång, blåsorkester, tal och prisutdelning.

Svenska flaggan. Blå med ett gult kors, vajar på en flaggstång

-Det känns fint att återigen få fira nationaldagen tillsammans efter två års uppehåll på grund av pandemin, säger Victoria Klaiber Svensson, kulturstrateg på Ulricehamns kommun.

Klockan 14, måndag den sjätte juni drar firandet igång och leds av Sara Pettersson och Petra Johnson från The Flying Bumblebees. Under firandet kommer publiken få uppleva allsång, fiolspelande ungdomar från kulturskolan och nationaldagstal med polisen Nadim Gahzale.

Ungdomar från Ungas fritid kommer att finnas på plats med ett bord där det går att tillverka en egen flagga och de kommer även anordna tipspromenader för både stora och små. Det kommer även ske pris- och stipendieutdelningar under firandet.

-I år uppmärksammar vi ungdomsledarstipendiaterna, kulturstipendiaten och kulturpristagaren under nationaldagen, säger Victoria Klaiber Svensson.

-Vi kommer även uppmärksamma de ulricehamnare som blev SM-mästare under förra året, och det är hela åtta stycken så det blir festligt, fortsätter hon.

Dagen kommer att ha något av ett pollineringstema. Bumblebees kommer att spela sin Humlesång, naturskyddsföreningen finns på plats och berättar om bihotell och biodling och de blommor som delas ut kommer vara sånt som humlor och bin gillar.

-Den biologiska mångfalden är viktig och vi passar på att ta tillfället i akt, säger Victoria Klaiber Svensson.

Något annat som kommer att ske under dagen är välkomnandet av nya medborgare, även det pausades under pandemin. Iår är det därför 200 personer som bjudits in för att äta lunch inne på hotell Bogesund innan nationaldagsfirandet börjar i Stureparken.

Publicerat av Rebecca Berndes den 31 maj 2022, senast ändrad den 31 maj 2022