Så kan du vara kreativ med öppna data – eller bara dra nytta av den

Har du någon gång funderat över hur apparna du använder vet vilka badplatser som är husdjursvänliga eller vilken väg du ska köra för att undvika ett vägarbete som äger rum? I dag bygger de allra flesta apparna i din telefon på så kallad öppna data. Vi förklarar var den kommer från och hur den är intressant för dig.

Två män vid ett vägarbete i Ulricehamn

– Det är nog få som har ägnat en tanke åt vem som producerar all information som vi dagligen tar del av. Sedan en tid tillbaka är vi en av många kommuner som skapar en enklare vardag genom öppna data, säger Max Rademacher, strategi- och utvecklingschef.

Öppna data är fritt för alla och går att använda på flera olika sätt. Som exempel berättar Max om appen ”Stolen i solen” där offentliga uppgifter om väder, byggnader, solvinklar och serveringstillstånd har kokats ihop av en Stockholmsbo för att tala om vilken uteservering du ska gå till vid en viss tidpunkt för att njuta av god mat och dryck i solen.

– Det fina med öppna data är att vi skapar möjlighet till innovation genom att låta företag och kreativa personer nyttja informationen vi har i ett annat format. På så vis får invånarna bättre service och högre kvalitet, säger Max.

För ett år sedan bjöd Västra Götalandsregionen in Ulricehamns kommun till att delta i ett projekt för att tillgängliggöra öppna data. Max blev ansvarig för att hitta nyckelpersoner som med kvalitetssäkrad information kan bidra till en enklare vardag för företag och invånare. En av dessa är Mats Kindlund, gatuingenjör, som har full koll på planerade vägarbeten runt om i kommunen.

– Många nyttjar säkert olika kartfunktioner i bilen eller telefonen för att planera sin körning. Tack vare Trafikverkets öppna data har det sedan en tid tillbaka varit möjligt att se trafikstörningar på statliga vägar, men inte på kommunala. Nu har vi gjort det möjligt, berättar Mats.

Ulricehamns kommun var först i Sjuhärad och en av de första mindre kommunerna i Sverige med att lansera öppna data som skvallrar om trafikläget på de kommunala vägarna. Inför planerade vägarbeten lägger Mats upp information som hämtas av system och appar, så som Google Maps, som har valt att koppla upp sig mot vår öppna data.

– Genom att dela med oss av trafikläget kan vi hjälpa privatpersoner, företag och blåljusorganisationer varje dag, säger Mats.

Ja, öppna data är nyckeln till många smarta och nyttiga samhällstjänster. Idag erbjuder Ulricehamns kommun öppna data inom många områden, men visionen att trolla fram och tillgängliggöra mer data finns.

– Innovationskraften kopplat till öppna data är stor. Jag hoppas att vi under projektets gång kan erbjuda ännu mer intressant information som företag och andra eldsjälar kan ta tillvara på framöver, säger Max.

I projektet med Västra Götalandsregionen tillgängliggör kommunerna information som de redan arbetar med i dag. Eftersom informationen redan finns blir det ingen merkostnad för kommunerna, men den öppna datan kan bli en grundbult för att driva utvecklingen framåt.

Publicerat av Elin Ohlsson den 18 maj 2022, senast ändrad den 18 maj 2022

Kontakt