Alexandra har ögon för en god bok

– Att hitta den där boken som både utmanar läsförmågan och fantasin hos ett barn är fantastisk. Sedan är konsten i barnböckerna ofta otroligt fin. Jag älskar verkligen mitt jobb! säger Alexandra Wahlström och lyser upp med hela ansiktet.

En kvinna i glasögon med mörkt hårAlexandra Wahlström i bokbågen på Hökerums skolas bibliotek. Bågen har hon själv tillverkat.

Hon är den bokälskande skåningen som för ett år sedan lämnade Lund för Sjuhäradsbygden. Arbetsdagarna tillbringas på något av skolbiblioteken på Blidsbergs, Hökerums eller Gällstad skola.

– Jag anställdes för att öka likvärdigheten bland byskolorna så förutom att vara på biblioteket driver jag och de andra skolbibliotekarierna en del projekt ihop. Bland annat har jag pratat källkritik med kommunens alla ettor under våren.

Stillheten i Hökerums bibliotek bryts då eleven William knackar på dörren för att få låna en ny bänkbok. Alexandra försäkrar sig om att han hittar nästa bok i serien S som i Skräck där en tjej hamnar i ett dataspel. William lånar, tackar och beger sig tillbaka till sin klass.

– Många tycker det är mysigt att komma in hit för att få en stunds ro. Säger Alexandra.

Hon kommer inte från en familj där det var självklart att läsa böcker. Trots det har kärleken till att läsa alltid funnits och för fyra år sedan var Alexandra klar bibliotekarie. I bagaget fanns redan en bokrelaterad utbildning med en kandidat i förlagskunskap och kurser inom bokhistoria

– Det är en väldigt vanlig fördom att man läser om böcker på bibliotekshögskolan. Där lär du dig egentligen att ta fram rätt information till rätt person och det kan handla om släktforskning, litteratur inom snäva forskningsområden och leta i databaser.

Fantasy och sci-fi

Som skolbibliotekarie handlar det dock mycket om böcker, både till elever och till skolans personal. Självklart läser Alexandra en hel del bara för att hålla sig uppdaterad, men om hon själv får välja blir det fantasy och sci-fi på nattduksbordet.

Alexandra är en av våra kommunskatter som förgyller vår verksamhet med sitt arbete!

Alexandras sommarboktips

Alla böcker finns att låna på kommunens bibliotek.

Det tredje ljuset; Små ting som dessa

Författare: Claire Keegan
En kortroman där en liten flicka skickas till fosterföräldrar utan att veta när hon kommer att återvända. I främlingarnas hus får hon för första gången uppleva vad trygghet och kärlek är. Det tredje ljuset räknas i dag som en modern klassiker på Irland.

Planen (barnbok 9-12 år)

Författare: Camilla Lagerqvist
Boken är den första i författarens nya historiska spänningsserie Hemmet för bortrövade barn. Året är 1910 och fjortonårige Adam arbetar som dräng på en bondgård. En dag svänger en fin vagn in på gården och hans liv förändras för alltid. Men är Adam verkligen beredd att leva ett liv i lyx eller vill han göra något för de barn som har det lika eländigt som han har haft? Sakta börjar en plan ta form. Tillsammans med sin bästa vän Lily gör han verklighet av sin idé och plötsligt är de jagade, inte bara av arga bönder men även av polisen.

Every heart a doorway

Författare: McGuire, Seanan (på engelska)
Children have always disappeared from Eleanor West’s Home for Wayward Children under the right conditions; slipping through the shadows under a bed or at the back of a wardrobe, tumbling down rabbit holes and into old wells, and emerging somewhere … else. But magical lands have little need for used-up miracle children. Nancy tumbled once, but now she’s back. The things she’s experienced … they change a person. The children under Miss West’s care understand all too well. And each of them is seeking a way back to their own fantasy world.

Publicerat av Elin Ohlsson den 22 juni 2022, senast ändrad den 1 juni 2022

Kontakt