Tingsholm blir riksidrottsgymnasium

Som tidigare nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU, har elitidrottare vid sidan av sina studier kunnat satsa helhjärtat på längdskidåkning i Ulricehamn. Nu står det klart att skidgymnasiet får riksidrottsstatus. Det efter att Skolverket beslutat om fortsatt nationell idrottsutbildning, men också gett Tingsholm den stora äran att bli riksidrottsgymnasium, RIG.

Två längdskidåkare åker skidor utomhus.

– Vi är oerhört glada över att få denna möjlighet. Hittills har det inte funnits något riksidrottsgymnasium inom längdskidåkning söder om Torsby, så nu kan vi få Skidsverige att växa. Det krävs inte längre en flytt över halva landet för att genomföra sin drömutbildning, säger Matthias Nordgren, rektor på Tingsholmsgymnasiet.

Från och med nästa läsår har Tingsholm möjlighet att driva riksidrottsgymnasium inom längdskidåkning, men innan dess behöver ett avtal med Skidförbundet finnas på plats. En mängd åtaganden väntar för den som ansvarar för utbildningen. I Ulricehamn behöver till exempel bemanningen och kraven på tränings- och boendemiljön öka för att kunna komma igång.

– Kombinationen av elitidrott och utbildning är en viktig grund i den svenska idrottsmodellen. Vi har fostrat många skidåkare genom åren och ser fram emot att fortsätta på samma spår, säger Matthias.

Publicerat av Elin Ohlsson den 29 juni 2022, senast ändrad den 29 juni 2022